Diversifiering
Sök:

Diversifiering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik Andersson

ställde för sedan frågan: Diversifiering

Hej Elin!

Om man vill exponera sig mot andra produkter/lösningar förutom aktier/fonder tex XACT Ravaror (ETF) och GULD S (certifikat) är det två bra val? Har du andra förslag/tips?

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jan har skrivit flera inlägg om guld på bloggen med olika förslag, exempelvis fysiskt guld via aktörer som Liberty Silver eller ZKB Gold ETF Hedged CHF (”ZGLDHC”) som är en specialare. En fond där du faktiskt direktäger det underliggande guldet och kan begära ut om du så önskar.

XACT Ravaror (ETF) har rimlig förvaltningsavgift. Dock är den inte enbart inriktad på guld utan fördelningen ser ut såhär över olika råvaror:

BRENT CRUDE OIL
17,10 %

GASOIL
14,77 %

POWER
11,07 %

GASOLINE
10,11 %

GOLD
9,71 %

ALUMINIUM
8,15 %

COPPER
7,50 %

SOYBEANS
3,80 %

WHEAT
3,79 %

LIVE CATTLE
3,44 %

LEAN HOGS
3,14 %

SILVER
1,93 %

NICKEL
1,92 %

COFFEE
1,84 %

ZINC
1,72 %

Kaffe exempelvis kan svänga betydligt mer än guld så blir en annan grej än att investera i denna ETF än rent i guld men väl riskspridning.

Guld S är ett certifikat utan hävstång som följer terminspriset på guld. Den passar den som tror att priset på guld ska stiga och är ett mer komplicerat sätt att spekulera kring guldet. Hade personligen inte rekommenderat det och heller inte testat själv.

Att investera i guld via RikaTillsammans-portföljen

Guld – Tips till dig som vill köpa, sälja och investera i guld

Hoppas du känner dig lite klokare efter detta svar och läsningen av Jans tidigare inlägg om ämnet!

Vänligen
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-13 klockan 19:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.