DKK vs SEK - Varför har danska kronan länge varit starkare?
Sök:

DKK vs SEK – Varför har danska kronan länge varit starkare?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oliver Löfström

ställde för sedan frågan: DKK vs SEK – Varför har danska kronan länge varit starkare?

Hej Jan och Caroline!

Som skåning är jag uppväxt med att ibland resa över till Köpenhamn för dagsutflykter. Någonting jag inte tidigare tänkt på är att den danska kronan alltid varit mer värd än den svenska. I avsnitt #57 med Claudia Galli beskriver ni hur värdet på en valuta delvis bestäms utefter hur attraktiv det landet är när det gäller investeringar. Betyder detta alltså att Danmark under en lång tid, och även nu, är ett mer attraktivt land företagsmässigt än vad Sverige är?

Tack på förhand!

Mvh/ Oliver

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du är född på 90-talet eller sent 80-tal va? Jag är också skåning och även under min uppväxt reste vi till Danmark över dagen med den stora skillnaden att den svenska kronan alltid var mer värd än den danska. Sen kom finanskrisen i början på 90-talet och 1992 på hösten, tror jag det var, havererade den fasta växelkursen och kronan började flyta som man uttrycker det. Jag reste över sundet flera dagar i veckan då och jag minns att det gick över en natt. Efter det har den svenska kronan aldrig hämtat sig och alltid varit mindre värd än den danska. Exakt varför den inte gjort det under åren beror på en mängd olika saker men idag är den svenska kronan en riktig skräpvaluta det är ett som är säkert.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Är född 1995 så helt rätt där! Tack så mycket för svaret!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Oliver
 2. Vit pil

  Detta är ju fortfarande aktuellt……. svaret finns från 1992 (borgerlig regering med Bildt) kronan är flytande och den danska är bunden till euron. Blev ju inte så bra……….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  angela

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tänker du på perioden innan eller efter 1998? Sedan 1998 är den danske kronan låst till euron (+/- 2,25%), så alla rörelser i DKK vs SEK sedan dess är bara en spegling av rörelsen i SEK vs EUR.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-21 klockan 15:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.