Dolda skattekostnader i globala fonder
Sök:

Dolda skattekostnader i globala fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av John

ställde för sedan frågan: Dolda skattekostnader i globala fonder

Hej, 

Jag köper i stort filosofien att det är mycket svårt att slå index och att man blir rikare på att inse detta, 

Jag är dock fundersam på den faktiska kostnaden för investering i en global indexfond. Kostnaden för en global indexfond är tex 0,1 procentenheter för Avanza Global. Dock behöver denna fond betala källskatt för utdelningar från aktier i vissa länder. Om fonden betalar 15% källskatt på 2% utdelning, motsvarar detta en extra kostnad på 0,3 procentenheter per år. Fonden kostar i detta fall 0,4 procentenheter per år. Hade jag ägt tex amerikanska aktier i en svensk kapitalförsäkring hade jag fått tillbaka källskatten och inte betalat årsavgiften, dvs noll procentenheter per år. Hade jag ägt Nordnet superfonden Sverige hade både källskatter och årsavgift också varit noll. 

Är det värt att ta risken att antingen direktinvestera i slumpmässiga aktier på amerikanska marknaden eller att köpa svensk indexfond för att minska kostnaden med 0,4 % per år? 

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Enligt mina uppgifter är alla svenska fonder skattebefriade sedan år 2012. Därmed dras ingen svensk källskatt på 15 procent. Dras ingen svensk källskatt så finns det därmed ingen skatt att få tillbaka.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  99 % är ej svenska aktier. Tex amerikansk, dansk etc källskatt dras på utdelningar innan fonden får pengarna. Äger man aktierna direkt eller via kapitalförsäkring går det att få tillbaka dessa pengar under vissa förutsättningar (i.e. den svenska skatten är högre).

  Kan någon svara på den riktiga frågan?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John
 2. Vit pil

  Hej John!

  Fonderna kan också kräva tillbaka källskatten eftersom det är dom som äger aktierna, liknande om du själv har en KF som du har aktier i så ska försäkringsbolaget kräva tillbaka källskatten åt dig.

  Jag har inte hittat någon text i fondinformationen som jag kan visa upp, men jag antar att fonderna också kräver tillbaka källskatten eftersom det ligger i deras eget intresse att få tillbaka dessa pengar.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Lite bakgrund:

“Den underliggande fonden är baserad i Luxemburg och betalar källskatt enligt de dubbelbeskattningsavtal som finns mellan Luxemburg och det land utdelningen kommer ifrån. Nettoutdelningen efter skatt är återinvesterad i fonden. M.a.o. kommer det att finnas viss avbränning för skatt.”

https://tradevenue.se/miljonarinnan30/fredagsintervju-med-avanza-fonders-vd-åsa-mindus-söderlund

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Borde inte denna dolda kostnad, om den finns, synas rätt tydligt om den är flera gånger så stor som avgiften?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2019-04-22 klockan 12:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.