Domedagen
Sök:

Domedagen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Domedagen

Sitter och tittar på Youtube där några financiella domedagsprofeter skrämmer upp mig rejält.

Låt oss säga att kronan totalt förlorar sitt värde, och världen har klarat sig bättre. Men jag är investerad i en globalfond. Kan jag då sälja den för Euro och flytta till Åland?

Skämmt åsido. Frågan är mer hur hänger det ihop. Globalfonden torde inte vara påverkad av kronans krash, så kan då förvaltaren/mäklaren sälja andelarna i annan valuta?

Hur gör ni för att diversiera er? Jag känner också att alla pengar i allvädersportföljen knappast hjälper om banker slutar fungera eller blir beslagtagna av korrupta extremhögerregeringar (Trump ville beslagta Mexikanska arbetares pengar t.ex.)

 

 

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

I de scenario du nämner hjälper nog inga finansiella instrument. Kolla på prepping istället, men det är en vetenskap för sig själv…

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Lysa har ca 4800 bolag i världens alla hörn. Avanza global har ca 1500 på samma sätt. Dimper det ner en asteroid så kvittar riskspridinger…är min filosofi:)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Spridningen:)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Folk har varit uppskrämda i alla tider över allt möjligt. Det finns alltid något stort geopolitiskt hot.

Det enda man kan göra är att leva sitt liv som om det finns en framtid, det är ändå troligast. Titta på hur människor tex i Israel och närliggande länder som Libanon ändå lever på som vanligt trots att nästa bomb aldrig känns långt bort.

Är du verkligen rädd så är detta inte rätt forum dock.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Sluta lyssna på knasbollar.

Valutarisken du står med är dagarna från försäljning till att du lyckas växla till en valuta du anser är trygg. Det kan vara svårt att sälja i en annan valuta direkt eftersom andelsklassen du äger har valutan inskriven i reglerna. Men om kronan kraschar, du säljer och växlar till euro på en gång. Så bör du få ut i närheten av rätt värde ändå. Eller kanske att Avanza erbjuder något slags ”snabbväxling” där de växlar till euro på en gång efter försäljningen för att minska dagarna man står med valutarisk?

Här har börshandlade fonder, ETF:er, en fördel. Om du äger en ETF kan du nämligen gå till fondbolaget och växla din andel direkt till den underliggande tillgången. På så vis kan du få ut aktier direkt.

Om banker slutar fungera så får vi anta att stora delar av ekonomin kajkar ihop. Då kan du inte göra något med dina pengar i vilket fall. Den risken hedgar du dig emot genom att ha ett stort förråd med förnödenheter, vapen och god kontakt med dina grannar. Kanske har du just börjat din livsresa som prepper?

För att undvika att hamna där överhuvudtaget så gäller att vi håller koll på våra politiker. Var skeptisk mot löften som kostar pengar vi inte har. Uppskatta den ändå låga korruptionen vi har i Sverige, där samhällssystemen byggs för att fylla riktiga behov och på ett transparent vis.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Väl utvecklat och rimligt svar. Ställer du upp i Europa valet röstar jag på dig. :)

  Kände inte till detta med ETF och växla mot tillgången. Ska jag spara i bakhuvudet, har nämligen rätt så mycket ETFs.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur tänker du nu?! ”Kraschar” kronan, eller värdet sänks drastiskt, så blir ju värdet på dina utländska tillgångar i globalfonden bara större, inte mindre.

Läs intressanta artiklar på denna blogg i stället för idiotiska domedagsprofeter.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Värdet är ju detsamma(om inget annat händer samtidigt), men antalet kronor som representerar värdet blir ju fler om värdet av varje krona sjunker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 2. Vit pil

  Värdet kan förändras enbart i förhållande till något annat.

  Om värdet av kronan sjunker och en hundralapp blir inte mer värt än pappret den är tryckt på är värdet av en hundring fortfarande exakt hundra kronor.

  Under tiden har dollarn inte ökat i värde förutom i förhållande till svenska kronan.

  Om du inte får mer med en svensk hundring än 0,000001 dollar betyder det inte att också dollarn har minskat i värde – tvärtom, den har ju blivit jättedyr. (Det är det här som många verkar ha missförstått.)

  I en sådan situation skulle det krävas många säckar svenska hundralappar för att kunna växla dem till en dollar. Och en ny iPhone skulle kosta en förmögenhet. Men om du redan råkar ha en dollar sen tidigare var rädd om den, den är värdefull. (Eller byt den till kronor om du tror att kronan kommer att bli starkare i framtiden.)

  I USA däremot tycker ingen att deras pengar har blivit mer värdefulla. Men de har upptäck att Volvobilar har plötsligt blivit jättebilliga. Och det tycker inte Trump om. Det är därför han vill ha höga tullar för svenska bilar.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 3. Vit pil

  Jag tänker som så, att om Sverige blir nästa Venezuela med hyperinflation, sitter jag säker i båten med Globalfonder och kan sälja dom för andra valutor. Om inte, jag säljer fonden och på de dagar det tar att få pengarna och ’rädda’ dem genom att köpa EUR /USD så hinner värdet halveras.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-04 klockan 10:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.