Dricks vs. sparsamhet
Sök:

Dricks vs. sparsamhet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rickard S

ställde för sedan frågan: Dricks vs. sparsamhet

Inte en fråga som det finns något rätt eller fel svar på men jag är nyfiken på hur andra sparsamma personer (och inte minst Jan och Caroline förstås) ser på det här med att lämna dricks vid t.ex. restaurangbesök.

Det känns ju väldigt bakvänt när man å ena sidan lägger tid och energi på att minimera alla avgifter, räntor och valutapåslag, hitta bonus- och cashbackdeals, jämföra sparkonton, etc. och sedan lägger ett påslag på 10% på ett köp – ett påslag som är både frivilligt och EFTER att man fått tjänsten och därmed omöjligt kan tillföra något på värdet av det man får.

Ska man se det som en obligatorisk avgift i sin mentala bokföring? Eller göra det ändå för samvetets skull och se det som välgörenhet? Skippa det helt? Eller vara lite mer restriktiv och inte slentriandricksa utan bara när man verkligen tycker att servicen är värd det? Ska man som sparsam person äta ute så sällan att det inte spelar någon roll? Och vad skulle Günther Mårder ha gjort?

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det här är en intressant fråga. Jag tänker att om jag ändå är ute och äter så får man förvänta sig att det kommer kosta därefter. Däremot har jag inte stenkoll på vad som är kutym gällande dricks. Jag brukar avrunda uppåt, om det är ”korrekt” eller ej vet jag inte.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Håller med om att man betalar vad det kostar när man valt att äta ute! I USA måste man givetvis betala dricks då det är personalens lön och förväntas både kulturellt och moraliskt. Inget snack om saken. Men det är inte så det ser ut i Sverige. Vi kan tacka fackförbunden för att de förhandlar minimilöner och arbetsgivarna för att de skriver på kollektivavtal.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag ger inte dricks i Sverige. Personalen har lön och minimilönen facket förhandlar fram går att leva på. Dricks är inte något förväntat eller nödvändigt (som det tyvärr är i vissa andra länder). Finns massa andra människor som jag inte heller ger mina pengar till frivilligt.

Priset som står på menyn är det som gäller. I det priset är det inbakat lön till all personal, underhåll av lokalerna och därmed lön till hantverkarna, inköp av maten och alltså lön till grossister, lantbrukare och lastbilschaufförer. Varför skulle den sista personen i den kedjan särbehandlas?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I de flesta länder så försöker jag undvika att ge dricks. Har personalen gjort något oväntat bra som inte förväntas så kan det dock hända. Men när det förväntas att man alltid ska ”lägga lite extra”, som i USA, har hela syftet med dricks redan försvunnit om du frågar mig.

Så kort svar: Nej, i Sverige ger jag inte dricks. Men jag vet också att det finns länder där det i princip är så som du beskriver, en obligatorisk avgift som egentligen borde stå på kvittot.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Inte ska man ge dricks i Sverige, vilket otyg. Restaurangen får se till att betala ut lön om de vill ha personal!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Här är en bra sida om dricksens historia

https://kit.se/2016/06/09/50250/ar-det-helt-oproblematiskt-att-ge-dricks-pa-krogen/

1920 ändrades det så att serveringspersonal fick lön och inte bara dricks. 1938 kom det en serveringsavgift på kvittot för att säkerställa en lön till serveringspersonalen. 1988 tog denna avgift bort och matpriset höjdes på restauranger.

De som idag betalar dricks till serveringspersonal i Sverige betalar i princip dricks 2 gånger. Först det extra påslaget på maten som gör att äta ute är dyrare i Sverige än i många andra länder och sedan en gång till för att de så väljer.

Det finns även nackdelar med att det betalas dricks. Serveringspersonal kan känna sig tvingade att acceptera visst bemötande i hopp om att få bättre dricks.

Sen kan man ju undra varför ett serviceyrke ska ha dricks och andra inte. Brevbärare, renhållningsyrken, polisen, sjukvården eller en expedit som hjälper dig hitta något i matvarubutiken ?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag ger inte dricks alls. Jag ogillar helt och hållet tanken att personal med avtalsenlig lön, försöker få in extra (svarta) pengar för en service de får betalt för att utföra – dvs servera mig min mat.

Det slår aldrig fel – serveringspersonalen kommer med sin bankdosa och ber mig knappa in den totala summan …

Vi bor liksom inte i USA.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-19 klockan 18:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.