Driva AB helt utan lön eller utdelning?
Sök:

Driva AB helt utan lön eller utdelning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lennart Persson

ställde för sedan frågan: Driva AB helt utan lön eller utdelning?

Det finns oändligt med relevant information om för och nackdelar med lön kontra utdelning i aktiebolag. Det enda jag inte hittar informaion om, är huruvida man MÅSTE plocka ut ersättning ur bolaget.

Mitt scenario är att jag varken vill ta ut lön eller utdelning på många år, bara bygga en buffert för framför allt min sambo med usla pensionsutsikter.

Jag har 8-10 år kvar till pensionen med bra lön som jag planerar att löneväxla ner till brytpunkten för statlig skatt. Jag kan leva gott på 30 000 kr i bruttolön, men sparar det som blir över i ISK.

Jag har nu möjlighet att sälja mina tjänster till ett par företag för runt 15 000 kr i månaden, utöver min ordinarie anställning. Det finns ingen intressekonflikt så länge jag inte bränner ut mig.

Kan jag låta ett AB fakturera min kund/kunder, betala bolagsskatt och lämna alla pengar i bolagets KF tills den dag jag pensionerar mig?

Om min sambo äger aktiebolaget, kan bolaget fakturera kunder för det arbete jag utför, utan att jag tar ut lön?

Detta är för att förbättra framtiden för min sambo med dålig pension, om hon kan äga ett bolag med ett ackumulerat kapital. Om 10 år skulle hon då kunna ta ut 5000 kr i månaden som utdelning tills bolaget säljs eller upphör.

Det finns säkert en hake som gör det omöjligt, jag behöver bara hjälp att hitta den :-o Jag vill inte använda mig av kreativa skatteplaneringslösningar.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, det är möjligt. Jag drev mitt bolag utan att ta ut något i många år parallellt med min anställning. Det enda som du betalar då är 22 procent bolagsskatt, samt att du kan ackumulera utdelningsutrymme. Det går bara i ett AB som sagt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Däremot finns det en begränsning enligt 3:12 regeln om hur mycket utdelning du får ta ut från ett bolag utan att behöva ha en lönetagare.

  Här finns lite information om 3:12

  https://sv.wikipedia.org/wiki/3:12-reglerna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Jag har inga behov av att ta ut några stora summor, bara fylla på en extra krock-kudde om jag vill köra helt eget en gång eller få ett litet tillskott till pensionen till min sambo. Jag skall läsa på ordentligt i alla fall såjag inte målar in mig i ett hörn :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lennart Persson
 3. Vit pil

  Har du tänkt på vad som händer om du och din sambo går skilda vägar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  Som Nestor skriver så får du tänka ett extra varv vad som händer om ni går skilda vägar.
  Beror såklart på om ni har skrivit samboavtal eller följer sambolagen.

  Om ni följer sambolagen så kommer sambon få behålla det som står i hans namn rakt av då det inte ingår i bohaget.

  Se till att skydda dig med samboavtal om du ska hjälpa honom med pengar för pensionen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-23 klockan 10:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.