Drivkraft bakom börsens genomsnittliga ökning
Sök:

Drivkraft bakom börsens genomsnittliga ökning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan Eriksson

ställde för sedan frågan: Drivkraft bakom börsens genomsnittliga ökning

Tjena!

Man får ofta höra att börsen, i snitt, ökar med några procent per år. Min fråga blir då, vad är det som driver denna utveckling? Vad är det fundamentala mekanismerna så får index att öka över tid? Hur ser det ut i framtiden, kommer detta mönster att hålla i sig?

Mvh Johan.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Eftersom ingen har svarat, så tar jag mig friheten att skriva några rader.

I princip alla människor strävar efter att få det bättre. Här är ett par exempel.

När jag födder för cirka 70 år sedan hade Sverige en levnadsstandard som var ungefär som vad Mexiko har idag.  Var det någon som var nöjd med detta? Svar nej.

Jag minns själv när jag gjorde min första Spanienresa för 50 år sedan. Ett stor uppoffring för en vecka som gick väldigt fort. Idag är den kostnaden inga  problem.

Utvecklingen rullar alltså på och har gjort så i urminnes tider.

En löntagare och en företagsägare har samma drivkraft. Alla vill få det bättre. Om ett aktiebolag ökar sin vinst, stiger både kurs och utdelning.

När jag började jobba i bank gällde följande tumregler. Ränta:  Inflationen  med ett påslag på 2 till 4 procent beroende  på marknadsläget. Aktier: Ett par procent till.

På grund av Riksbankens absurda politik fungerar inte tumregeln för räntan just nu, men detta kommer att ändras så småningom. Den fungerar desto bättre på aktiemarknaden.

Kriser kommer och går. Det gäller bara att vara långsiktig. Då kommer sparande i aktier att du fungera  bra, även fortsättningsvis.

 


Den här artikeln publicerades 2018-10-04 klockan 11:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂