Drömjobbet har låg lön, hjälp!
Sök:

Drömjobbet har låg lön, hjälp!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Drömjobbet har låg lön, hjälp!

Hej!

 

Jag är relativt högavlönad med 38k i månaden innan skatt. Desto sämre är det för min sambo som är kock. Vanligtvis har hon drygt 20 000Kr månaden (Trots att hon är fastanställd så är det timmar…) och ut runt 15k i månaden. Nu när det är Coronatider så har hon ut runt 11 000Kr. Ovanpå det är det ju ofta mycket obekväma timmar så det blir mycket körande. När man väl drar av lön och parkering och bilkostnader så är det inte många tusenlappar kvar till mat och hyra.

Tyvärr gör detta det svårt för oss att ta lån och komma vidare. Så vi undrar egentligen vad det finns för möjligheter? Hon vill väldigt gärna jobba i kök och inte på kontor. Genomsnitsslönen är ju tyvärr ganska låg redan

. Så vad finns det för möjligheter att öka lönen i hennes sits? Byta jobb såklart, men tveksamt om man ser en ökning på mer än en tusenlapp där. Starta eget kanske? Vad finns det för andra yrken inom den branschen som betalar bättre?

Jag betalar såklart min beskärda till och lite till i hushållet, men det hade gått så jäkla mycket snabbare att komma vidare om hon kunde dubbla sin lön. Hade det hjälp med lönecoaching kanske?

Det finns 8 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej Karl. Jättebra att du skrev in.
Först måste du ta reda på om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Sen måste du ta reda på vilket avtal som gäller för det finns flera olika inom hotell restaurang.
Det finns ingen anställningsform som heter fast eller ”timmar”.
Utan antingen har man en tillsvidareanställning med månadslön eller så har man en tidsbegränsad anställning.
Finns det inte kollektivavtal på arbetsplatsen så är det lite hejsan svejsan, vilda västern fri prissättning, då gäller inget av det jag skriver nu.
Är din sambo inte med i facket så råder jag henne starkt att gå med, gå introduktionskursen (den är gratis på betald arbetstid), beställ hem ett kollektivavtal. Läs det och lär dig det. Det finns inga genvägar. Hon SKA kunna sitt  kollektivavtal för hennes chef kan det garanterat inte. Jag har blivit ”lurad” så många gånger för att chefen ”inte visste” osv. Flaggar man bara i tid så justerar dom det direkt.
Är detta redan på plats så bra jobbat!
 
Jag hittat bla det här på hemsidan.
Gröna Riksavtalet
Minimilön utan yrkesvana – Lönegrupp 1 23 200 kr
Minimilön utan yrkesvana – Lönegrupp 2 21 930 kr
Minimilön med 6 års yrkesvana – Lönegrupp 1 24 914 kr
Minimilön med 6 års yrkesvana – Lönegrupp 2 23 644 kr
Hängavtalet Visita
Minimilön utan yrkesvana – Lönegrupp 1 23 720 kr
Minimilön utan yrkesvana – Lönegrupp 2 22 450 kr
Minimilön med 6 års yrkesvana – Lönegrupp 1 25 435 kr
Minimilön med 6 års yrkesvana – Lönegrupp 2 24 165 kr
Jobbar hon heltid? Annars är det första steget till mer lön. Heltid + så mycket övertid hon bara kan få. Eller skaffa en till anställning, ett extrajobb.
Hotell restaurang har helt ok löner som du ser. Jobbar hon bara lite övertid och OB kan hon också komma upp i 30-35 utan problem.
Kolla på http://www.fora.se så tjänstepension är inbetalt.
Hoppas det löser sig. Lycka till ❤️

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som redan sagts finns det inga kollektivavtal och det har inte funnits på dom 4 olila arbetsplatser hon varit på. nuvarande stället har hon varit på i 3 år men hon har inga papper eller anställningsvmavtal.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 2. Vit pil

  Låter som att arbetsgivaren inte vill ha några risker alls med anställda i bolaget.
  Att jobba på en arbetsplats där du inte ens har ett avtal hade jag iaf aldrig gjort, hon bör först och främst få ett avtal skrivet och i det samtalet även påpeka att hon vill iaf ha lön enligt kollektivavtal (även fast dom inte är med).
  Problemet när dom inte är kollektivavtal är att hon också troligtvis saknar tjänstepension som kommer vara en stor del av ens pension i framtiden, så har hon inte tjänstepension så ska hon även ha påslag på lönen för det!

  Man kan inte acceptera vad som helst för att få jobba i ett land som Sverige, skulle inte arbetsgivaren gå med på detta så tycker jag att hon bör kolla sig runt efter andra restauranger och försöka förhandla där.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Problemet är att om du börjar förhandla och gnälla om något sådant här så åker du ut rätt fort för näste man står ändå på tur.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 4. Vit pil

  ”[…]hon har inga papper eller anställningsvmavtal.”

  Enligt Lagen om anställningsskydd 6 c § gäller, oavsett om det finns kollektivavtal eller ej:

  ”Senast en månad efter det att arbetstagaren har börjat arbeta skall arbetsgivaren lämna skriftlig information till arbetstagaren om alla villkor som är av väsentlig betydelse för anställningsavtalet eller anställningsförhållandet. ”

  Oftast sker detta genom att man skriver ett anställningsavtal, men informationen kan även vara utformad på annat sätt.

  Det är aldrig fel att veta vad som egentligen gäller, samtidigt inser jag svårigheten för din sambo. Om man börjar krångla med arbetsgivaren är det inte alltid till ens fördel, även om man bara vill tillvarata sina grundläggande lagstadgade rättigheter.

  Som redan tidigare föreslagits bör ni ta kontakt med facket och diskutera situationen. Det finns risk att hon riskerar att få ta feta smällar, exempelvis vid en konkurs, om inte pappren är i ordning.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hon har inte funderat på att bli lärare i kök på en gymnasieutbildning? Visst, hon måste då säkert gå yrkeslärarprogrammet men sett till lön och arbetstider är det nog svårslaget om man vill arbeta i kök. Starta eget i restaurangbranschen ger nog inte så hög timlön eller trygghet ekonomiskt.

Blir nog ofta en prioriteringsfråga det där gällande det jobb man trivs med bäst med och vad som är bäst ekonomiskt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det var en bra idé!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 2. Vit pil

  Ansökan till yrkeslärarprogrammet hos Stockholm universitet kräver mycket skrivande. Ska din sambo bra att skriva? Dessutom kan hon ha arbetsgiivarintyg att visa att hon har många år arbetserfarenhet i bransch? En sak är bra är att man får ett telefon samtal från Stockholm universitet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag kan ingenting om branschen, men kan hon kanske kolla med facket om tips? Många fackförbund har karriärcoachning.

Passa på att kolla så att hon rapporterar alla sina timmar på rätt sätt så att hon får den OB hon ska ha. Kan även finnas regler om schemaläggningen, till exempel hur många veckor i förväg hon ska få sitt schema (inte i alla branscher).

Jag rekommenderar alla som jobbar i branscher med kollektivavtal att faktiskt läsa igenom kollektivavtalet. Det brukar vara lärorikt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det finns inga kollkektivavtal. Schemat får dom ca 5 dagar i taget. Facket är hon med i men har aldrig nyttjat. (kostar ca 350kr/mån)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 2. Vit pil

  Det är dags att ringa dem!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  Vad kan facket göra mer konkret i detta fallet? Det är väl mest rådgivning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 4. Vit pil

  Ja, men det kan vara värdefull rådgivning. Dels kan de hjälpa till att förklara vad som är normalt och kontrollera att hon har rätt anställningsform. Dels kan de kanske erbjuda karriärcoachning där hon får tips på hur hon kan få tag på bättre jobb. Det är detta ni betalar facket för!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har kollat upp lite mer nu.

Loggade in på Minpension.se och kunde inte se någon tjänstepension alls, men som vi förstått så kan det ta några dagar innan dom samlat in uppgifter om det är första gången man loggar in, så det kan ju bero på det. Vet inte heller om andra arbetsgivare har betalat in någon tjänstepension. Är det bara att vänta på att Minpension.se uppdateras för att ta reda på det?

Efter detta loggade vi in på Fora och där fanns en Tjänstepension där premierna började betalas in i April 2019. (Hon har varit på denna arbetsplatsen i 4 år). Då hon också var sjukskriven i början av 2019 så fick hon lite sjukförsäkring från Fora. Vi har en teori att när hon bad om information om denna så upptäckte dom att dom skulle betala tjänstepension också…

Dessutom är årspremien bara drygt 7000Kr! Är inte det löjligt lite? Som vi förstått är denna baserad på lönen som även den verkar felaktig. På senaste deklarationen hos Skatteverket är lönen 250 000Kr men på Fora är premien baserad på en årslön på 160 000Kr. Är den baserad på lönen efter skatt? Även då är det väl för lite?

Några extra pengar i lönen har det inte funnits pga av avsaknad av tjänstepension iaf. Kan man begära det retroaktivt?

I nuläget när hon loggar in på Pensionsmyndighetens hemsida så får hon inte mer än 8000Kr i månaden, innan skatt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Baserat på det du skriver så säger jag säg upp sambon direkt på måndag. Ni blir lurade så det sjunger om det!

En arbetsplats utan kollektivavtal kan vara ok så länge man förhandlar sig till MER än avtalen ger, som är en minimigräns för vad man får tjäna. Och som du säger är det mycket svårt att förhandla på fria marknaden för där finns alltid någon som är mer desperat än dig och jobbar billigare.

Har hon inget anställningsavtal då är hon inte formellt anställd i företaget. På kontraktet står vilken lön de har kommit överens om och om någon av parterna bryter överenskommelsen kan man ta ärendet vidare till domstol.

Har ni en muntlig överenskommelse så kommer ni aldrig få rätt i domstol för ord står mot ord.

Kolla med skatteverket så att skatt är inbetalt.

Inbetalningen av tjänstepensionen är 4,5% av årslönen. Så har hon tjänat 250 000 kr är premien 11 250 kr som ska betalas in.

 

Byt jobb direkt på måndag. Ni får aldrig ordning på en sån arbetsgivare och ni har blivit lurade så det visslar om det och pengarna kommer ni kunna se er om i stjärnorna efter, de är borta.

 

Det ni iofs KAN göra om ni orkar kriga. Försök teckna ett kollektivavtal på arbetsplatsen med hjälp av facket.

Cykelbuden foodora och ubereats blev ju också lurade på löner så det bara sjöng om det. Men de anställda gick ihop och tog kampen och fick till ett avtal i norge.

De anställda måste kalla till förhandling. Det går om de anställda är enade och kräver det.

 

Enklaste är att bara byta jobb direkt på måndag. Vänta inte. Varje dag ni är kvar förlorar ni pengar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tyvärr är det inte så enkelt, speciellt i Coronatider, nästinstill omöjligt att hitta anställniing nu om man inte vill jobba ihjäl sig på något turisthak.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 2. Vit pil

  Hon har försökt prata med sina kollegor om det men ingen av dom vill ens diskutera sin egen lön. Så att få fram ett kollektivavtal är nog att glömma tyvärr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 3. Vit pil

  Som du säger finns det inga anställningspapper alls och alla avtal är muntliga. Så då kan hon rent krasst säga upp sig på måndag utan att något händer? För hon har ju ingen uppsägningstid t ex.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Karl

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kolla upp vad svenska trygghetssystemen kan ge.

11 000 kr netto? Ni kanske får mer genom försörjningsstöd. Saknar hon tillgångar kan de hjälpa till med hyran osv.

Skriv över alla hennes tillgångar på någon släkting. Skriv ett hyresavtal där du är hyresvärd och hon är hyresgäst och inneboende. Säg upp henne från jobbet och sök hjälp för mat, hyra och övriga levnadskostnader.

En vän till mig befann sig i samma situation. Han sa , jag accepterar inte vilken skit som helst, jag ska inte slava utan lön. Han lever hur fint som helst på försörjningsstöd idag och är hur lycklig som helst. I nivå med mig som sparar 60% av min lön. Kanske tom bätte än mig om man ska vara ärlig. Han har en finare telefon och finare bil (som står på hans mamma)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hon har nog för hög stolthet för att leva på socialen tyvärr. Sen går det väl inte att ansöka hur som helst? Det finns ju jobb, bara att lönen är så löjligt dålig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 2. Vit pil

  Kollektivavtalet är en stor hinder för utveckling på jobbet och ganska många anställda utnyttjar visa fördel i kollektivavtalet som uppsägningstider och tjänstepension, men eftersom i Sverige facket har en för stor inblandning i näringslivet bromsas effektiviteten och utvecklingen på många arbetsplats ,tjänstepension ska inte vara en rättighet den ska ges efter prestation .närvaro på jobbet och kompetens ,turordningsreglerna är en annan stor hinder för att är nästan omöjligt att avskeda visa personer bara för att dom har jobbat en längre tid på nåt företag .

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 3. Vit pil

  Erwin gå och lägg dig. Du ser vad man får för villkor utan kollektivavtal. Hans sambo har blivit utnyttjad å det grövsta.

  Avtalen är bara golvet. Mindre än så här får du inte tjäna. Arbetsgivare kan dela ut prestationsbaserade bonusar hur dem vill till välförtjänt personal.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Stanley
 4. Vit pil

  Jag förstår vikten av kollektivavtal. Tyvärr är hotell&restaurang branschen rutten. Lokala krögare sprider snabbt dåliga rykten om dig om du börjar begära för mycket. Ingen annan arbetsgivare vill ta i en med tång om dom tror man kommer med krav på högre lön och kollektivavtal tyvärr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 5. Vit pil

  Samma sake med förskolor. Företag som driver skolor anställer personal vid ”behov” utan skriftligt avtal. Personen som jobbar ”behov” har fast scheme dvs 40 timmar per vecka som fast anställd men har låg timlön också. Personalen jobbar i restaurang kan kanske ha dricks.
  Hur kan man veta att din sambo är fast anställd om hon inte har skriftligt avtal?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

hon kanske kan prata med sina kollegor och försöka få så många som möjligt att gå med. Efter det kan man börja med påtryckningar på arbetsgivaren.

värva så många som möjligt. Därefter hör av er till fackföreningen om råd.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle säga att hon ska vara kvar på jobbet hon är på men aktivt som satan söka sig vidare. Tror inte det finns någon ide att nämna allt detta då det känns som det inte är en helt reko arbetsgivare. Vi har heller inte kollektivavtal men vi har antingen i linje med kollektivavtal eller bättre. Standard på tjänstepension brukar vara 4% varav vi har nästan det dubbla vilket är grymt bra. Men som sagt, tjänstepensionen ska rapporteras in varje år då den baserar sig på årslönen. Dvs den ska ändras vid varje löneförhandling. Riktigt slarvigt att inte göra detta av arbetsgivaren. Det är såna fundamentala saker så jag skulle sökt mig vidare illa kvickt.

Sen kanske man får bredda sig och inte bara söka i restaurangbranschen, utan kanske söka till skolkök, restauranger på större företag, dagis osv, där det är lite mer reglerat? är tyvärr dålig insatt i restaurangbranschen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-17 klockan 20:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.