dubbel avgift?
Sök:

dubbel avgift?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas Welinder

ställde för sedan frågan: dubbel avgift?

Hej Jan och Caroline
Tack för en mycket bra och trevlig blogg!
Jag är kund hos Handelsbanken och har tidigare använt Handelsbankens fonder utan att fundera så mycket på avgifter etc. Efter att jag började följa era program/blogg har jag blivit mer medveten och noterade att SHB Multi Asset fonder har en förhållandevis låg avgift, men SHB använder sina egna fonder i fonden. Då blir det väl dubbla avgifter, dubbla låga avgifter blir en ganska hög avgift, eller har jag missat något?
Jag tycket inte detta är sjyst och jag fick mig en ordentlig tankeställare på vilka fonder jag väljer. Behöver jag tillägga att jag nu också har ett konto hos Avanza och uppskattar mycket era råd med att välja fonder.

Hälsningar
Jonas

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jonas!

Håller inte riktigt med om att fonden verkar billig som du skrev, Handelsbanken Multi Asset 100 kostar t.ex 1.63%/år, detta är inte jättelågt!

Som du skriver så är detta en fond i fond och blir då oftast dyrare än att ha fonderna i sig.
Däremot så kostar den inte mer än vad som står på t.ex Avanza, 1.63% för Multi Asset 100.

Jag tycker att du ska fortsätta mot vad du påbörjat med Avanza, bygg din egen fondportfölj med indexfonder som har låga avgifter, finns många artiklar här på bloggen om hur du kan bygga upp en portfölj beroende på tidshorisont!

Vad är det du sparar till så kan jag hjälpa lite?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar, och din fråga :)
  Jag var nog lite trött när jag skrev min fråga sent igår, det var Handelsbanken Auto 75 Criteria som jag har sparat i. Den har en avgift på 0,6%. Jag ville påpeka att det är ”lurigt” med vissa fonder då man får dubbla avgifter, vilket kan vara betydligt mer än 0,6% som står i fondinformationen. Det var tidigare inte självklart för mig men det kanske det är för läsare i detta forum?

  Motivering för en del av mitt sparande är att kunna köpa bil utan att låna pengar nästa gång jag skall byta bil (2-3år). En annan del skall vara att bygga upp en långsiktig buffert, men det är jag inte säker på vad det skall användas till. Det får framtiden utvisa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 2. Vit pil

  Hmm, konstigt om den skulle visa 0.6% men kan vara mer?
  Enligt dom nya reglerna i MiFID2 så ska alla kostnader visas och presenteras utförligt i fonderna.
  Detta kan ha varit fallet förut, men nu ska det ha justerats sedan MiFID2 kom, har för mig att det var Januari 2018.

  Okej, för en viktig sak när man pratar om sitt sparande är hur lång tidshorisont du har i ditt sparande, t.ex ditt sparande till en bil om 2-3år passar inte så bra på börsen, här skulle jag då rekommendera ett sparkonto för att inte riskera en del av kapitalet.

  Det långsiktiga sparandet är också svårt att ta på då du inte vet när du ska ha det till. Tycker att du ska lyssna på det här podd avsnittet om hink-strategi. Länkar den här nedan:  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Hej
  Tack för dina svar Robin.
  Jag gillar uppsättningen med ”hinkar” eller ”sparportföljer” och har tidigare använt Handelsbanken Auto 75 Criteria som en ”hink”. När jag läser fondinformationen står det att avgiften är 0,6%. 60% av fondens innehav är i två andra fonder som har en avgift på 0,4%.
  Sätter jag in 100ksek i fonden betalar jag 0,6% avgift på dom 100ksek.
  Sedan betalar jag 0,4% på 60ksek (60% av 100k).
  Fortsätter jag att summera ihop samtliga avgifter för huvudfonden + fonder i fonden betalar jag totalt ca 1% eller 1000 sek/år i avgift.
  0,6% är väl ok, men totalt 1% är ganska mycket jämfört med andra fonder eller att göra jobbet själv (det är bara 6 fonder i fonden). Lite lurigt, eller har jag fattat fel?

  Jag är ingen ekonom men letade lite information om MiFID2, kan dock inte se att det innefattar detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 4. Vit pil

  Fast jag skulle säga att så bör fallet inte vara?
  Alla är skyldiga i den fonden du köper, direkt visa alla kostnader, du ska inte behöva kolla fonden under vad den också kostar.
  Så om vi tar t.ex en fond i fond på Avanza, denna heter Avanza 100, där står det produktens avgift 0.68% och under det står vad själva förvaltningskostnaden är (0.49%). Den är redan inbakad i dom 0.68%.

  Så fonden kommer då inte kosta mer än 0.68%.
  Förut så stod bara förvaltningsavgiften och under det så fanns en massa andra kostnader, detta är nu borta genom att allt syns i fondavgiften.

  Läs lite här hur det nya regelverket fungerar:

  https://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=dyra-fonder-avslojas-nya-priips-mifid

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-07 klockan 00:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.