Dubbelbeskattning i kapitalunderlaget i ISK?
Sök:

Dubbelbeskattning i kapitalunderlaget i ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Eric

Den här artikeln publicerades 2017-09-21 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Dubbelbeskattning i kapitalunderlaget i ISK?

Hej!

Först och främst vill jag tacka Jan för en jättebra blogg. Tack för alla tips och all ovärderlig information som du gör tillgänglig!

Även jag har ett ISK hos Avanza och tycker att det är en fantastisk möjlighet att kunna påverka min ekonomiska framtid. Jag följer råden om ett långsiktigt sparande i Indexfonder med ingen eller låg avgift.

Men nu när det blev en del tumult kring det nya förslaget om en skattehöjning kollade jag lite extra på Deklarationsunderlaget för 2016 som finns att läsa på kontot på Avanza. Där kan man se att man räknar ut ett medeltal (Kapitalunderlag) genom att addera de fyra kvartalen PLUS summan av insättningarna på ISK under året som gått. Sedan delas detta med 4 (inte med 5). Så man får alltså ett underlag som ligger till grund för schablonintäkten vilken sedan beskattas med 30%.

Min fråga är nu: Är det inte fråga om dubbelbeskattning? (Och det var ju anledning till flytten till ISK från pensionsförsäkringen)

När man flyttade pengarna från pensionsförsäkringen betalade man redan 30% skatt. När då denna summa sattes in på ISK användes den sedan i Kapitalunderlaget. Alla insättningar man gör efter det är också redan skattade pengar(lön) och beskattas alltså igen.

Jag vore tacksam att få din syn på detta Jan och även från andra läsare som kanske har tänkt på detta.

Med vänlig hälsning,

Eric

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För att undvika möjligheten till skatteplanering genom att ut pengarna några dagar innan varje kvartalsskifte för att sedan stoppa in dem igen strax därpå måste antingen insättningar eller uttag vara beskattade. Av de alternativen är beskattade insättningar betydligt trevligare, eftersom pengarna förhoppningsvis har vuxit när det är dags att ta ut dem.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar Alexander.
  Det med att undvika skatteplanering hade jag aldrig tänkt på. Men faktum kvarstår att det är en form av dubbelbeskattning eftersom man redan har betalat skatt på de pengarna man sätter in på ISK.
  Det framstår som en i längden ganska kostsam lösning även om det handlar om relativt små belopp per år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eric

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-21 klockan 20:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.