Dumt att ha allt långsiktigt sparande på Lysa?
Sök:

Dumt att ha allt långsiktigt sparande på Lysa?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jörgen

ställde för sedan frågan: Dumt att ha allt långsiktigt sparande på Lysa?

Hej,jag har ett långsiktigt sparande till pension på Lysa (fördelning 90/10) där jag månadssparar 2500:-/ mån. Jag vill ha ett sparande som sköter sig själv i stor utsträckning så ur den aspekten passar Lysa perfekt. Nu har jag fått loss ett större belopp, 500 000, genom en bostadsförsäljning som jag också tänker lägga på långsiktigt sparande.När det handlar om ett såpass stort belopp som ska in blir jag lite osäker på om det är bra att enbart använda sig av Lysa för det långsiktiga sparandet. Jag tycker att Lysa verkar vara ett pålitligt system, men det kan ju hända mycket på 20 år.Det känns lite nervöst att lägga alla ägg i Lysa-korgen. Jag undrar om jag borde göra en egen enkel portfölj på t.ex. Avanza vid sidan om och spara där också. Hur hade ni gjort?Tacksam för input!   tycker Lysa verkar vara ett pålitligt system, men på 20 år (min sparhorisont) kan det ju hända  mycket och jag undrar om det är bättre att dela upp sparandet på något sätt.

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Texten kom lite huller om buller. Tydligare här:

Hej,

jag har ett långsiktigt sparande till pension på Lysa (fördelning 90/10) där jag månadssparar 2500:-/ mån. Jag vill ha ett sparande som sköter sig själv i stor utsträckning så ur den aspekten passar Lysa perfekt. Nu har jag fått loss ett större belopp, 500 000, genom en bostadsförsäljning som jag också tänker lägga på långsiktigt sparande.

När det handlar om ett såpass stort belopp som ska in blir jag lite osäker på om det är bra att enbart använda sig av Lysa för det långsiktiga sparandet. Jag tycker att Lysa verkar vara ett pålitligt system, men det kan ju hända mycket på 20 år (min sparhorisont). Det känns lite nervöst att lägga alla ägg i Lysa-korgen. Jag undrar om jag borde göra en egen enkel portfölj på t.ex. Avanza vid sidan om och spara där också. Hur hade ni gjort?

Tacksam för input!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag tycker att du ska sprida riskerna (så gör jag) . Precis som du säger kan mycket hända och en konkurs kan bli både långdragen och smutsig. Risken är förstås liten, men någon garanti för att få tillbaka pengarna finns inte. (står i villkoren). Bättre då att även pytsa över pengar till Avanza/Nordnet

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Niklas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad menar du ska hända? Dina investeringar är helt skyddade ifall Lysa skulle gå i konkurs. Du äger fortfarande fondandelarna. Du är skyddad av insättningsgarantin under tiden dina pengar ligger oinvesterade hos Lysa. Investeringsmässigt så är ju Lysas portfölj oerhört bred där ingen enskild marknad kommer att kunna fälla dina investeringar. Om det skulle bli totalt börshaveri så spelar det ingen roll om du har dina pengar på Avanza eller Lysa.

Det låter som att Lysa passar väldigt bra för dig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag förlorade drygt halva beloppet när ett flygbolag gick i konkurs. Även då sades att pengarna för biljetterna var separerade från verksamheten och därmed trygga. Här handlar det både om större summor och väldigt lång tid. Naturligtvis är pengarna mer säkra hos gamla spelare med god ekonomi – som Avanza och Nordnet. Alltså: välj inte bort fina Lysa, men sprid riskerna.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Niklas N

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för ditt svar! Min oro gäller främst en situation där Lysa pga brott, slarv eller försummelse skulle göra sig skyldig till en situation där pengarna försvann och endast investerarskyddet på 250000 återstår.

Jag inser att risken är extremt liten, men sådant händer ju. Tänker därför att det utifrån ett värsta-fall scenario skulle vara bra att dela upp sparandet på två aktörer.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Helt rätt tänkt. Finns ju flera fondrobotar, de är alla mer eller mindre likvärdiga. Jag har själv delat upp i flera olika fondbolag just för risken att bli rånad.

    Det är mycket i världen som man inte kan rå på. Lita aldrig på banker.

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Patrik
  2. Vit pil

    Jag förstår oron och är man rädd för det då kan det vara sunt att dela upp äggen i fler korgar. Jag personligen oroar mig inte så mycket för just den risken då jag vet att Finansinspektionen är ganska rigorösa och min upplevelse är att LYSA tar dessa frågor på allvar.

    Sedan brukar jag också tänka på vilka personer som är delägare och lånar ut sitt varumärke till det här. För närvarande är det t.ex. både Anders Borg, Christer Gardell, Claes Hemberg, Bo Becker m.fl. Det är ju självklart inte en garanti för något men det är inte heller något man helt kan bortse från. Sedan brukar också ett gott tecken vara hur välfinansierat bolaget är – dumma/giriga beslut brukar ofta komma tidigt.

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  3. Vit pil

    Just Claes Hemberg försöker tydligen lämna Lysa. Det spelar väl ingen större roll för tjänsten i sig men värt att notera. Det finns att läsa om på hans blogg.

    Han samarbetar med en ny ”robottjänst” som heter Neox. De hoppas kunna nå ut till privatkunder i år. Spännande….

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Kalle2

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack Jörgen för att du ställer frågan. Jag är i en liknande situation med nästan lika stort belopp som skall investeras. Jag undrar också om det är bra att skapa en enkel portfölj på Avanza i kombination med Lysa. I så fall tänkte jag Avanza Global/LF global indexnära (70%), Avanza Emerging Markets (10%) och Avanza Zero (20%). Vad tror ni?

Sedan vet jag inte hur du och andra tänker kring hur man bäst investerar ett såpass stort belopp. Jag vet att Bolmeson rekommenderar sätta in en klumpsumma men det finns andra som inte håller med om det. Om vi bortser från risken att ”freaka ur” och fatta dåliga beslut vid börsras och tänker oss att pengarna skall vara orörda i 10 år eller mer. Hur är bäst att göra i dagsläget? Sätta in 500k i ett svep i ”min” enkla Avanza-portfölj ovan och/eller Lysa-hinkarna?

Tack igen Jörgen för att du lyfter en fråga jag själv klurar på och tack på förhand för de som kanske har något svar till oss/mig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Hej :), kul att du uppskattat frågan. Ja, som vi ser på svaren i tråden handlar det ju (förstås) om hur riskvillig man är resp. hur insatt man är/ vill vara. Jag tänker mig nog en lösning som den du är inne på, på Avanza. Alternativt att låta Avanzas robot sköta placeringarna. När det gäller hur snabbt det är klokt att investera beloppet är min tanke att sprida ut insättningarna på c:a ett år, för att minska risken att ”feaka ur” . :)
    Mvh

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jörgen Fhanér
  2. Vit pil

    Hej :), som framgår av svaren i tråden kommer mkt an på hur riskvillig och insatt man är. Det jag tänker är att starta ett sparande på Avanza, vid sidan om Lysa, men att låta deras robot ta hand om det. När det gäller hastighet för att föra över beloppet är min plan att sätta in mindre summor under c:a ett års tid, för att minska risken att ”fraka ur”.
    Mvh

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jörgen
  3. Vit pil

    Okej stort tack Jörgen! Din input är till stor hjälp för mig. Det låter som en smart plan.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag har själv sparande i Lysa, och skulle nog fortsätta mitt månadssparande precis som du gör.

Däremot skulle jag absolut inte sätta in hela resterande klumpsumman där. Jo, enbart om du har för avsikt att låta allt sköta sig själv. Det positiva är ju att det går att ta ut eller omfördela senare.

Jag skulle investera en större del, minst 2/3-delar i fonder och aktier hos Avanza eller/och Nordnet.

Resterande skulle jag göra lite mer vågade satsningar, ev med regelbunden utdelning, som t ex konton med bra ränta utan insättningsgaranti, fastighetslån el liknande P2P,  Tessin, SBP alt köp av Bitcoin eller guld.

Som sagt, beror helt och hållet på hur insatt du är eller om du inte vill engagera dig. Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-10 klockan 11:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂