Dyra fonder
Sök:

Dyra fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marcus

ställde för sedan frågan: Dyra fonder

Hej!

Jag har lite funderingar kring några fonder med höga avgifter som handelsbanken rekommenderade och hjälpte mig att starta sparande i i samma veva som jag sökte lån för snart 10 år sedan. De ligger på vanlig aktie- och fonddepå. Tänkte se om någon har några tips eller tankar om hur jag ska göra med dom.

Jag har idag ett sparande likt fyra hinkar-principen. Buffert är på plats. 60/40 hos lysa och globala barnportföljen på isk hos avanza. Här sparar jag 7000 per månad och det är ju här jag vill fortsätta mitt sparande.

Fonderna hos handelsbanken är:
SHB EMEA Tema
SHB Multi Asset 100
SHB Nordiska Småb A1

Där tickar 500 kr/månad in på vardera.
Avgifterna ligger på 1,55-1,6%

Det är nästan så att jag inte ens har räknat in pengarna där i mitt sparande utan de har bara tickat in under åren. Lite vid sidan om mitt ”riktiga sparande”. Men nu har det ju blivit en slant där. Med en avkastning på en bit över 80% totalt. På grund av avgifterna funderar jag på hur jag ska göra med dom.

Är det bara rycka plåstret nu och betala skatten för att kunna flytta över pengarna till mitt ”riktiga” sparande? Eller ska man stoppa månadsparandet för att spara dom pengarna i hinkarna istället och ha kvar fonderna? (låter dumt?) Eller bara låta det fortsätta ticka på?

Jag tar gärna emot tips eller tankar vad som kan vara bäst. Helst skulle jag ju vilja ha över dom till hinkarna men jag är öppen för annat om det innebär mer pengar i längden. Jag är snart 30 år så det är pengar som skulle gå till långsiktigt sparande.

Tack på förhand!
Marcus

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det spontana är väl ”rycka plåstret” men jag tänker du kan fundera på dessa två idéer först som bygger på två scenarion där traditionell depå är bättre än ISK

1. Om du sparar på väldigt lång sikt.

Brytgränsen går runt 30 år med en beräknad tillväxt på 8% och schablonbeskattning på 24%. Skatten blir alltså lägre än ISK-skatten som ju betalas årligen och därmed äter upp lite  ränta-på-ränta effekt. Dvs, stoppa insättningarna men växla över fonderna till SHB:s egen global index fond. Den ser ut att kosta 0,4% men kanske billigare direkt hos SHB?

2. Om du har räntefonder med låg förväntad avkastning.

Brytgränsen går vid ca 1.5-2% avkastning. Mitt föreslag är alltså att växla över fonderna till några räntefonder på SHB depån och använda detta för räntedelen i din 60/40 portfölj. I din 60/40 depå kan du sen skifta motsvarande belopp till aktier.

Lycka till!

 

Mer info här:

Behålla befintlig depå med 30 % skatt eller byta till ISK?

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast flyttar du över till nya fonder så blir det beskattat ändå, då blir det 30 nya år som ska löpa vidare utan att få byta fond under hela denna tiden.

  Jag skulle säga att flytta över allt till det ISK där du redan sparar, kommer bli mest lönsamt i längden, du kan även räkna ut detta själv med en kalkylator som Jan har gjort!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Du ska sälja allt och flytta i Isk. Där ska du välja 60%

Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK.

40% i

Handelsbanken Europa Index Crit (A1 SEK)

Smidigt och bra. Billigare än handelsbanken global index. Dyra fonder ska du sälja och långsiktigt är Isk bäst utan att krångla till det. Lycka till.
Mvh. Jack

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-21 klockan 15:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.