Efter corona – bör jag sälja fonder nu för lägenhetsköp?
Sök:

Efter corona – bör jag sälja fonder nu för lägenhetsköp?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik Andersson

ställde för sedan frågan: Efter corona – bör jag sälja fonder nu för lägenhetsköp?

Hej!

Innan nedgången hade jag 230 000 kronor fördelat på sex olika fonder i Swedbank (All. komplett, Bas Mix, Europafond, Exportfond, Kapitalinvest samt Småbolag Global). Det är nu nere på 207 000 kronor.

Jag har tidigare funderat på att sälja fonderna eftersom jag planerar att köpa mina första lägenhet och använda pengarna från fonderna till kontantinsats. Jag vet inte exakt när jag ska göra det, kan dröja längre än ett år men förmodligen inte längre än tre år. Utöver fonderna har jag de senaste åren sparat ihop 400 000 kronor i vanligt sparkonto som ska gå till kontantinsatsen.

Med tanke på situationen på börsen just nu, är det en bra idé att sälja fonderna och ta förlusten på 25 000 kronor, eller bör jag ha lite is i magen och avvakta med tanke på att jag inte är helt säker på när jag köper lägenhet?

Ska sägas att jag förra året började spara i Avanza Zero och Avanza Global. Det är tänkt till pensionen så kommer fortsätta med sparandet (1000 kronor i månaden) som vanligt.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Erik!

Pengar som ska användas inom tre år bör inte ligga i aktiefonder.

Skulle rekommendera dig att kolla in ”Fyra-Hinkar-Strategin” för att få en förståelse för hur tidshorisonten på ens sparande kan se ut och hur man kan bygga upp sin ekonomi.

Fundera över hur mycket du behöver till lägenhetsköpet, du kanske hinner spara vidare från lönen så det räcker innan du ska köpa och slipper plocka från fonderna?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-29 klockan 17:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.