Efter husköp
Sök:

Efter husköp

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jasmin Sjöberg

ställde för sedan frågan: Efter husköp

Har precis hittat din blogg och känns som att jag kommer gå miste om en förmögenhet om jag inte blir lite mer medveten kring mitt sparande!

I dagsläget sparar jag sparsamt pga föräldraledig men det ser ut som följer månadsvis:

200 kr till dotterns ISK (LF Bekväm fond potential A)
Anledningen till att jag valt ISK till dottern och inte i hennes namn är främst att jag vill kunna ha något att säga till om när det är dags för henne att ta del av pengarna. Alltså i den omfattningen att de inte går till tatueringar eller en bartenderkurs i valfritt medelhavsland. Hon är bara 1 år än så länge så ska försöka se till att detta aldrig blir aktuellt men man vet ju aldrig ;) Ska läsa er bok samt lyssna på podden med Claudia Galli när tillfälle ges

200 kr till eget ISK (LF Sparmål 2050)

300 kr till fonder (LF Trygghetsfond A)

Vill kunna bli mer medveten som sagt men är väldigt rädd för att jag ska bli av med allt om jag gör något fel, risker är inte något jag älskar om vi säger så.

Min egentliga fråga är om tidpunkt. Vi kämpar för att spara ihop till hus i dagsläget och pga min föräldraledighet är det inte alltid så lätt att avvara pengar. Bör jag fokusera på husköpet eller har du några tips att dela med dig av!

 

Tack på förhand

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Utöver det Geir skriver om de fonder du har i nuläget så tänkte jag svara lite på frågan om fördelning av sparande. Denna artikel handlar just om fördelning av sparande för olika saker.

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Avsnittet med Claudia borde vara toppen för dig att lyssna på!

Gällande fördelning av ditt eget sparande så verkar det vara på lång sikt (till pension och barn) så du kan du kika på Globala barnportföljen som fördelning istället.

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Jasmin,

Det ser ut som om du blivit utsatt för ett av de vanligaste sätten som banker och försäkringsbolag använder för att lura sina kunder.

Man brukar kalla det för ”fond i fond”, de slår ihop ett antal fonder och du får betala avgift för alla fonder, med andra ord om det ingår 3 fonder i din fond får du betala mycket högre avgift istället för om du hade haft dessa tre fonder var för sig.

Fonden Bekväm Potential A har en avgift på 1,64% som måste anses som väldigt hög!

http://web.msse.se/lansforsakringar/lffs/quicktake/fees?id=0P00015KON#.W0hlYy2HLOQ

Jag skulle hellre välja några fonder från den här listan, t.ex. Global-Indexnära, USA-Indexnära, Europa-Indexnära. För svenska fonder så har Nordnet en gratisfond som heter Superfonden.

https://www.avanza.se/fonder/lista.html?disableSelection=false&name=&fundCompanyIds=51&page=1&sortField=PRODUCT_FEE&sortOrder=ASCENDING&activeTab=overview

Här ser du avgiften på deras Globalfond som endast har 0,20% i avgift. https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/417655/lansforsakringar-global-indexnara

Lycka till!
PS. Om jag vore du skulle jag flytta alla mina pengar och åtaganden från Länsförsäkringar eftersom de försöker lura dig för att kunna ta ut högre avgifter för att tjäna courtage, avgifter och i slutändan högre bonus!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Avgiften på LF Globalfond-Indexnära ska givetvis vara 0,22% eftersom det är produktens avgift man ska titta på (ej förvaltningsavgiften).
  /Geir

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Geir Olsen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej igen!

 

Ovan skrev jag att LF Globalfond-Indexnära har 0,20% i avgift, det ska givetvis vara 0,22% eftersom det är produktens avgift ej förvaltningsavgiften som gäller.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-12 klockan 19:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.