Efter sparandet?
Sök:

Efter sparandet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karin Amanda

ställde för sedan frågan: Efter sparandet?

Har idag satt in mina första 500 kr på Avanza och startat ett månadssparande. Tänkte sätta in 500 kronor i månaden och följa guiden som har med Nybörjarportföljen att göra.

Nu till min fråga, jag hade tänkt att börja spara i fem år och se om detta är något för mig men vad gör man om fem år? Säljer man alla sina fonder? Eller plockar jag ut avkastningen varje år?

Jag hänger med om hur man börjar men sen då?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du verkar sakna ett mål med sparandet. Är det att kunna jobba mindrei framtiden? Köpa något, t.ex. boende, bil? Öka din trygghet så att du klarar dig vid sjukdom/arbetslöshet etc.?

Det är ju egentligen steg 1, att bestämma vad du ska använda pengarna till. Utan det blir det ju svårt att sätta mål.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett sparande av 500 kr per månad ger totalt 12*5*500 = 30 000 kr på 5 år utan avkastning. Det beloppet kan användas för att köpa en gammal begagnad bil, en semester resa eller till ett födelsekalas. Att årligen ta ut avkastningen varje år; säg 5 % av 15 000 kr i medeltal ger 750 kr varje år. Det räcker inte till parkeringsböterna det året.

Av detta förstår du att du måste ha en längre tidshorisont för att det ska blir meningsfullt. Sikta in dig på 20 år …då blir det mer intressant att svara på frågan om vad du ska använda dina besparingar till.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-28 klockan 17:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.