Efterlevandeskydd på tjänstepension eller livförsäkring
Sök:

Efterlevandeskydd på tjänstepension eller livförsäkring

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Efterlevandeskydd på tjänstepension eller livförsäkring

Förstår inte riktigt detta med efterlevandeskydd. Självklart vill jag att min familj ska få mina pengar om jag dör, även tjänstepensionen, men många verkar inte rekommendera detta. Läste nånstans att det är förmånligare att inte ha efterlevandeskydd utan satsa på en livförsäkring istället. Nån som är smartare än mig som tittat på detta?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Självklart är det inte alls. Det är ju sannolikt så att du överlever och får ta del av din pension. Då finns det mer pengar både för dig och för den familj du har då ifall du väljer bort efterlevandeskyddet. Livförsäkring är ett alternativ men du bör knappast säkra upp den till samma värde som pensionen, då blir ju den också dyr. Dessutom behöver din familj kanske inte lika mycket om du är ute ur bilden? De kan flytta till ett mindre boende, har lägre utgifter, alternativt få in en ny partner.

Här står att man kan få ca 9-32% mer i tjänstepension de första 20 åren genom att välja bort efterlevandeskyddet:

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2013/02/21/valet-som-kan-ge-dig-30-procent-lagre-tjanstepension.html

Jag har inte grävt så noga i det och vill gärna också höra hur andra här tänker!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns inga gratisluncher. Med andra ord tar du efterlevandeskydd kostar det massor av pengar i form av en minskad pension.

Har din fru en kommande låg pension kan det vara befogat. Samtidigt inte självklart. Kanske finns det annat kapital, övervärde i villa som kommer att säljas, arv så småningom, vad vet jag.

En livförsäkring med din fru som förmånstagare kan visst vara ett alternativ. Varje individ har olika förutsättningar, så det är i princip omöjligt att ge ett generellt råd.

Jag och min fru har satsat på att hålla oss vid liv ett tag till. Vi vill därför maxa vår pension och har valt bort efterlevandeskydd.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för bra svar! Nej jag har inte planerat att dö heller men liemannen brukar inte ta hänsyn till sådana planer tyvärr :-)

  Det är en udda ordning tycker jag, att min familj inte ska få pengar som jag sparat ihop. Särskilt det jag löneväxlat. Så är det ju inte med några andra tillgångar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har Collectum för tjänstepension och tyckte det var förmånligt med ca 20:- i månaden för ett familjeskydd om 15 500:- i månaden (4 pbb) i 20 år och ersatte min livförsäkring som kostade över hundringen i månaden med detta. Fler jämförelser på kostnad finns nedan:

https://www.collectum.se/sv/Privat/Skydd/Familjeskydd/

Har jag missat något så upplys mig gärna för jag tyckte nästan det var misstänkt billigt i jämförelse.

Sedan finns återbetalningsskyddet (som du får avstå arvsvinster för att få) samt tjänstegrupplivförsäkring om max 279 000:- som du ej väljer (eller väljer bort).

https://www.collectum.se/sv/Privat/Skydd/Tjanstegrupplivforsakring/

Nån som har en uppgift på vad man på ett ungefär avstår i form av arvsvinster vid 40- 50- resp 60-års ålder? Läste uppgiften under 0,5% av pensionskapitalet men även det blir ju en ansenlig summa på låt säga 500 000:- och isåfall det kanske minst fördelaktiga.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hm, ja, det var ett bra pris faktiskt. Och man kan välja nivå själv. Bra tips!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Låter väldigt bra ska kolla upp! Tack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-10 klockan 18:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.