Eget kapital och likvida medel
Sök:

Eget kapital och likvida medel

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna Andersson

Den här artikeln publicerades 2017-09-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Eget kapital och likvida medel

Hej! Jag har en fråga angående eget kapital och likvida medel.

Innebär ett högt eget kapital mycket pengar på banken? T.ex om vi har 150 000 i eget kapital och 5000 på banken? Varför/varför inte?

Om man nu har 150 000 i eget kapital och 5000 på banken skulle vi kunna investera en inventarie på 25 000 kr så?

Vad är sambandet mellan likvida medel, resultat och eget kapital?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Oj, då. Bra att du frågar. Du behöver nog gå en kurs för att lära dig grunderna i företagsekonomi. Men, mycket kort:

Ett bolag kan ha tillgångar och skulder. Bolaget måste ha MER tillgångar än skulder. Om det är så, så är mellanskillnaden bolagets ”förmögenhet”, eller, med ett annat ord, dess ”nettotillgångar”. Det egna kapitalet är helt enkelt mellanskillnaden mellan tillgångar och skulder. Redovisningsreglerna säger att man ska värdera tillgångar konservativt (”lägsta värdets princip”) medan skulder ska redovisas så högt som möjligt.

Hur mycket man har i kassan har INGET att göra med det egna kapitalet. Tillgångarna kan bestå av inventarier, varulager och anläggningstillgångar, och kassan kan vara noll. Du kan ändå ha ett högt eget kapital. Ur detta perspektiv är kassan som vilken tillgång som helst.

Resultatet, så. Ett resultat är, lite annorlunda uttryckt, ökningen av bolagets nettotillgångar under en viss period (t ex år). Ett positiv resultat ökar därmed EK, medan en förlust minskar EK. En vinst innebär som sagt att tillgångarna ökat lite mer än vad skulderna har gjort under ett år. Ofta, men inte alls alltid, så kan en vinst innebära att kassan ökar. Detta är dock inte alls säkert. Om du sålt mycket, så kanske det enda som hänt är att dina kundfordringar ökat, och det är först när du får betalt, som kassan ökar. Själva betalningen påverkar dock inte resultatet eller det egna kapitalet (en tillgång, kundfordran, byts mot en annan, kassan; men nettotökar inte).

Således; resultat och EK hänger ihop, men kassan behöver inte alls ha något med någon av dem att göra.

Begripligt?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-18 klockan 09:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.