Eiendom/fastighet/reit
Sök:

Eiendom/fastighet/reit

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sigurd

ställde för sedan frågan: Eiendom/fastighet/reit

5-10% Eiendom/fastighet/amrikanske reit anbefales ofte i fondsportefølje pga av diversifisering, men passer det for alle? Jeg sparer i aksjefond, men selv med mye spart så er mesteparten av min formue (ca 75%) verdi av min leilighet som jeg bor i. I tillegg så er ca 4% av min aksjefondportefølje eiendom, mot ca 2,7% som verdensindeksen har. Jeg har høyere enn index pga av et small cap fond. Blir det egentlig ikke det motsatte av diversifisering å da ha eie mer eiendom/fastighet?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tänker samma som dig Sigurd. För oss ”vanliga” som alltid kommer ha en stor del av våra pengar i bostaden så känns det direkt felaktigt att köpa mer fastighet än nödvändigt i fond eller aktiesparandet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Boende är t ex bara en typ av fastigheter. Det finns ju kontor, lager, skogsbruk, industrier mm som fungerar annorlunda.  Lyssna gärna på senaste Avanzapodden med förvaltaren av LF Fastighetfond. Mycket intressant avsnitt och de pratar bland annat om detta.

Jag vill minnas jag hört om en variant av all-weather portfolio som är uppdelad i fem delar varav en av dom ska vara just investerat i ”Real Estate Investment Trust”.

Jag tänker mig nog att fastigheter ändå korrelerar ganska mycket med aktier så oklart om man har så mycket fördel av diversifieringen. Det sagt, i backspegeln skulle man ju gärna suttit med t ex LF Fastighetsfond de senaste årtionden. :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Takk for svar begge! :) Jeg føler jeg har nok penger investert i eiendom så jeg vil prioritere globale indeksfond + noe bransjefond. Nordisk eiendom har jo dessuten hatt rakettfart i dt siste så toget er vel gått for et par år fremover?.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack själv. Lycka till!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kalle2

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-30 klockan 23:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂