Ekonomin när man flyttar ihop
Sök:

Ekonomin när man flyttar ihop

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna Lund

ställde för sedan frågan: Ekonomin när man flyttar ihop

Hejsan alla!

Hoppas ni kommer kunna hjälpa mej med en liten klurig fråga..

För 4 år sedan skilde jag mej och köpte ut min exman ur huset. Så det äger jag till 100%.

Jag har nu sedan ett år tillbaka träffat en ny man och nu har vi planer på att flytta ihop 😃 Vi kommer då att flytta ihop i mitt hus.

Jag har sedan tidigare 3 relativt stora killar som bor hos mej varannan vecka och min blivande sambo har 1 mindre kille som bor hos honom varannan helg.

Nu till frågan

 

Hur gör man rent ekonomiskt?
Att dela på alla fasta kostnader och räntan på huslånet är inga konstigheter. Jag har som tanke att fortsätta betala amorteringen själv.
Men hur gör man när man ska göra renoveringar av olika slag och betala sånt kontant? Det är ju ingenting som kommer synas som ränta och det är svårt att spara ihop till stora renoveringar själv. Står precis nu i startgroparna att bygga nytt kök vilket kommer kosta runt 100 000:- som jag sparat ihop till nu ✌🏻
Det är ju iofs värdehöjande för huset, men jag gör det ju inte för att få ut mer när huset säljs, utan för vår trivsamhets skull.

Jag är då rädd för att det kommer kännas som att mina pengar kommer gå till sparande för renovering samtidigt som han kan spara till andra roliga saker.

 

Tråkigt med pengadiskussioner,, men bättre att göra det innan inflytt så kanske man bara kan njuta sen.

//Anna

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Med ränta gissar jag att du menar den faktiska summan som du betalar till banken varje månad? Egentligen så borde ju din blivande sambo betala ränta på 50% av husets värde, oavsett hur mycket du har lånat. Hans ”hyra” ska ju inte bero på din belåningsgrad. Han hyr ju i praktiken bostad av dig och du är hans hyresvärd.

För köksrenoveringen så borde alltså hans hyra öka litegrann iom att värdet på huset ökar, men du ska betala investeringen eftersom det är du som kommer äga det som köps in till renoveringen.

Detta gäller ju såklart om du fortsatt ska stå som ensam ägare till huset och ni skall ha separata ekonomier.

Sen kan man såklart göra hur man vill, det är ju du och din sambo som skall vara överens. Men ovanstående är det ekonomiskt korrekta sättet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller med, det lättaste är att han betalar hyra. Det är också så att du har kapital bundet i huset (handpenning/amortering) medan han kan investera sitt sparande på annat vis.

  Det hyrs faktiskt ut hus. Ett tips är att försöka ta reda på vad hyran är på ett likvärdigt hus i trakten och så betalar han hälften. Då får du betala renoveringar själv. Kanske att du går ner lite i hyra mot att han hjälper till när ni snickrar tillsammans.

  Det finns också familjejurister som kan hjälpa er att skriva samboavtal och hyresavtal. Jag tycker ni ska prata med en sådan så att det inte blir trassel vid en eventuell separation.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Håller fullständigt med. Säg att villan hade varit obelånad. Då hade ju din sambo kommit undan alldeles för billigt. Låt dig inte bli utnyttjad!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Ur ditt perspektiv är ovanstående bra förslag men ur din sambos perspektiv så ber du honom skaffa hyrlägenhet. Att äga sin bostad har historiskt varit en bra affär. Ska din sambo inte ges den chansen till 50%? Hur skulle du själv göra inför ett sånt scenario? Vill du äga eller vill du hyra? Sen vet ju inte jag om din sambo kan ( ekonomiskt) eller vill äga?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
 4. Vit pil

  Ska ta hänsyn till barnen? 3 stora barn bor hos henne varannan vecka och 1 litet barn bor hos honom varannan helg. Är det ok med sambo att dela 50% fasta utgifter (tex el, vatten och mat, mm) eller dela rimliga proportioner? Det är för tidigt att prata om husets äganderätt (oavsett han vill äga eller inte) eftersom de har varit tillsammans bara 1 år. Det är bättre att ha varsin ekonomi just nu.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 5. Vit pil

  Tack alla för bra tankar.
  Givetvis kommer vi inte dela lika på kostnaderna som gäller barnen (tex mat), det skulle inte kännas rättvist eller bra på något sätt.
  Alla kostnader som rör boendet förutom lånet (försäkring, el, vatten, sopor, larm, tv, bredband osv) är ju sånt som vi nyttjar båda två och som inte ligger kvar som nått värde i huset, så den biten blir ju inte alls konstigt att bara dela rakt av.
  Men den andra biten är lite klurig faktiskt.
  Min blivande sambo vill inte och kan inte gå in som ägare i huset, så där behöver vi inte ens fundera.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna lund
 6. Vit pil

  Jag tycker att tanken om att räkna på vad den faktiska räntekostnaden hade varit om bostaden var belånad till 100%, sedan tar du 50% av det plus ett litet påslag för slitage av huset som ska vara bidrag till just renoveringar.
  Då borde du få en skälig ”hyra” till din blivande sambo, som andra har sagt här ovan, låt dig inte bli lurad och ta för lite, det är du som står ansvarig för huset och sambon kan lämna när som helst med dig kvar i ett hus som behöver göra en stor renovering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 7. Vit pil

  Tänker du då att jag ska räkna på ett lån till villans värde alltså?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna Lund
 8. Vit pil

  Ett tag sedan detta skrevs nu och missade att du ställde en till fråga.

  Men tänker mig att räkna ut en ränta på lånet till 100% för att din belåningsgrad inte ska vara till grund vad din sambo betalar, sedan ett påslag på det för slitage.

  Bara ett snabbt räknaexempel hade blivit:

  2 000 000kr x 2% ränta = 40 000kr
  40 000kr/2 = 20 000kr
  20 000kr/12 = 1666kr

  Sedan ett påslag på det för allt slitage så hade jag iaf tagit minst 4000kr/månad allt tillsammans.

  Hade varit kul med en återkoppling från dig Anna med hur det blev?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-04 klockan 15:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.