
Max M föreslog också Folksam då de har billigast skal och då med ”lösa” SPP indexfonder som man får bygga ihop så det i stort motsvarar en globalfond. Tricket är väl 60% USA, 20% Europa, 5-10% tillväxt och 5-10% Sverige. Min ITPK ligger idag hos SPP 100% i deras globala indexfond, men det lutar åt att jag flyttar till Danica som kommer ta 0,06% i avgift för deras Danske Invest Global indeks med nya uppgandlingen. Fördelen med att ligga kvar i ITP2 är slutbetalningen samt att jag är garanterad minst 65% av min slutlön.
Traditionella delen ligger hos Alecta.
/Fredrik

Hej Elin,
Stort tack för ditt svar! :-)
I slutändan hittade jag en tredje lösning som jag tror gynnade mig mest efter mycket räknande, nämligen tiotaggarlösning/alternativ ITP. Större insättningar än ITP1 och jag får då kontroll över pengarna själv. En hel del meck blev det för att undvika de berömda dyra lösningarna (årsavgifter, fondavgifter, osv) men hittade till slut en bra (”billig”) lösning. Helt sjukt vilken skillnad det är på insättningarna för mig ITP1 vs ITP2. Med ITP1 hade jag haft en insättning på ca 7tkr/mån, med ITP2(alternativ ITP) blev det 21tkr/mån…
Tycker att dessa frågor borde diskuteras mycket mer inom den ”ekonomiska frihetsbubblan”, det är ju jättestora pengar det handlar om. Sen är jag fullt medveten om att det är ju långt ifrån de flesta som kan välja alternativ ITP…
Med vänlig hälsning, Nissen
Vilket bolag och fonder valde du? Jag funderade själv på alternativ ITP men valde att ligga kvar då jah inte planerar att gå i pension tidigare.
Däremot förstärkte jag min ITPK genom att ta bort familjepension. Har livförsäkring redan.
/Fredrik