Ekonomiskt fri
Sök:

Ekonomiskt fri

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Axel

ställde för sedan frågan: Ekonomiskt fri

Hej Jan & Caroline!

Vill börja med att tacka er för en bra blogg! Och en utmärkt podd också för den delen.

Jag är 29år och har väl egentligen aldrig tänkt så mycket på att spara, utan köpt onödiga saker och handlat onödigt dyra matvaror på närbutiker. Men nu vill jag ändra på mitt leverne och få ett ekonomiskt tryggt liv och förhoppningsvis en tidigare pension!

Jag har lite svårt att förstå dessa ”4 hinkar” och hur jag ska fördela mitt sparande över dessa. Och när man väl når målet då man kan leva på dom 4%, hur ska man då placera pengarna för att det ska kunna ligga ”säkert”? Man vill ju inte vara förtidspensionär och sedan efter 10år inse att man måste söka jobb igen för att ekonomin inte går ihop.

Idag har jag lyckats spara ihop 700.000kr som  jag har placerade på folksams traditionella kapitalförsäkring med en ränta som just nu ligger på ungefär 4.5% (1% garanterad)

Jag har som mål att spara ungefär 18.000kr/månad framöver.

Hur lägger jag upp mitt sparande på bästa sätt? Och hur lång tid skulle det i teorin ta för mig innan jag kan plocka ut 20.000kr/månaden och ändå få pengarna att växa? Alltså att bli ekonomisk fri :)

 

Tack på förhand!

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Axel!

Kul att du vill komma igång!

Dom 4 hinkarna är en modell som man kan tillämpa direkt eller justera den efter hur man själv vill lägga upp sitt sparande, finns inga rätt eller fel utan den är egentligen till för att visa hur man kan göra det för att det ska bli överskådligt och så man lätt kan förstå vad sina pengar ska vara till.

Angående hur du vill lägga upp ditt sparande till dessa hinkar så säger t.ex modellen att du först ska månadsspara allt till bufferten, när den är full så ska allt till mellanrisken och sedan allt till den passiva hinken (du kan då även lägga till hink 4 som är lekhinken och den bör inte då vara mer än 10% av passiva).
Däremot är då detta en modell och du behöver såklart inte följa den slaviskt, själv körde jag t.ex att fylla bufferten va viktigast och då fick jag göra detta först, sedan började jag månadsspara 50% i mellanrisken och 50% i passiva, på så sätt så bygger jag upp en ekonomisk stabilitet samtidigt som jag bygger upp en pension/pengamaskin. När väl min mellanrisk är full så kommer då allt sparande att gå till den passiva.

Så skulle man t.ex kunna göra med sparande-delen.

För att räkna ut hur lång tid det kan ta för dig att kunna ta ut 20 000kr i månaden resten av livet så blir det lite räknande, använd ”ränta på ränta”-kalkylator och påbörja din uträkning. Du får först räkna ut hur många år du har ”tänkt” att leva efter pension, och sedan det gånger summan du vill ha ut (inflationsjusterad) samt även den förväntade avkastning på resterande kapital under pensionstiden.

Inte helt enkelt att räkna ut, men jag vill gärna se hur du får till det då det hade varit intressant att se!

Man kan ju också se det som att du endast vill leva på utdelningen och genom den få ut 20 000kr/månad livet ut, då får du räkna ut ett kapital som krävs för att få ut 240 000kr per år.
I min uträkning så blir det 6 000 000 * 0.04 (4% direktavkastning är ungefärligt snitt på börsen) = 240 000kr.

Hoppas detta hjälper dig lite!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-18 klockan 09:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.