Emil vikström, hjälp mig :)
Sök:

Emil vikström, hjälp mig :)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Emil vikström, hjälp mig :)

Hej Emil!

anledningen till att jag vänder mig till dig är för att jag kunde se att du är väldigt aktiv här på forumet och ville bara bolla en fråga till dig. Jag hoppas du kan hjälpa mig lite lätt :)

Jag har 160 000kr sparat på mitt konto. En inkomst på 20 000 varje månad. Fasta utgifter 8000kr varje månad.

Min fråga till dig är hur hade du delat upp pengarna om man utgår efter de fyra hinkarna.

Jag håller alla mina tummar för att du kan hjälpa mig.

mvh

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag uppskattar inte riktigt den här typen av privat meddelande. Detta är ett publikt forum där alla hjälper varandra. Jag förstår att jag har uttryckt mig på något sätt som du tycker känns förtroendeingivande, men jag ger inte bättre råd än någon annan. Snarare tvärtom, jag har en alldeles för hög riskvilja och kalla åsikter 🤖.

Du får se hinkarna som ett förslag till mental modell och ett ramverk där du kan fylla i ditt eget liv. Ingen kan prioritera det åt dig. Själv har jag inget riktigt sparande på medellång sikt och absolut ingen lekhink (finns roligare lekar).

Den viktiga hinken är bufferten. Håll den så att du klarar att vara arbetslös ett år. Sedan gör du resten som du vill.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bufftet 1-6 månadslöner för oförutsedda utgifter/ arbetslöshet osv= så lättillgängligt som möjligt, tex på samma bank där du har ditt betalkort.

Pengar du behöver inom de närmaste 5 åren tex kontantinsats, resor, ny bil, diskmaskin osv= sparkonto med ränta, tex nischbank

Pengarna du behöver senare än 5 år eller kanske inte alls= aktier tex ett knippe billiga indexfonder (som följer lite olika index)

det är den enklaste modellen, gör det inte svårare än det behöver vara

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-10 klockan 12:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.