En (1) räntefond för avkastning, ej broms?
Sök:

En (1) räntefond för avkastning, ej broms?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MartinP

ställde för sedan frågan: En (1) räntefond för avkastning, ej broms?

Har haft ca 40 % av portföljen på räntebärande konto hos Sevenday där man med fria uttag nu får 0.9. Eller 1 % om man binder på tre månader, 1.10 om man binder på sex månader etc. Brukar binda om vartefter.

Tanken är att jag kanske kommer använda dessa 40 % av portföljen inom 2-5 år, men kan lika gärna bli på 5-10 år.

Tänkte jag skulle lägga hälften i den korta räntefonden Spiltan räntefond Sverige, då man verkar kunna få ut någon procent mer än räntebärande konto till mycket mindre risk än aktiefond. Och längre räntefonder bör man väl ha längre och de har större risk? Då jag tänker att det ska ge avkastning, inte agera broms, tänkte jag inte ha några andra räntefonder. Tankar på det?

Resten 60 % ligger i aktiefonder enlig bloggens fokus på indexfonder.

Och hur gör ni som har räntefonder, har ni räntefonderna i samma ISK som aktiefonderna eller separat ISK?

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Förtydligande

Handlar om pengar till eventuellt köp av boende utomlands, så jag sitter inte i sjön om jag måste vänta ett år pga dipp på marknaden. Tänkte därför kort räntefond ett år i taget.

Så frågan är väl vad som kan täcka åtminstone inflationen och kanske något mer. Hatar att pengarna minskar i värde. Så onödigt.

Har läst det mesta på bloggen och räntefonder verkar ju tyvärr inte vara någon höjdare, men tänker att jag kanske har missförstått något.

Och som sagt, är villig till lite risk, då jag kan välja att inte plocka ut dem i värsta fall.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Martin!

Om pengarna har en tidshorisont på ungefär 5 år, verkar lite som det på hur du skriver, så kanske ”Nybörjarportföljen” skulle passa bra?

Eftersom att den har 60% aktiefonder och 40% räntefonder så kommer den troligtvis ge en ganska bra avkastning på medellång sikt men fortfarande har ett skydd med 40% räntefonder.
Självklart är det alltid riskfyllt att investera i aktiefonder, men utan risk så får man inte avkastning.
En bra tumregel som man kan använda är att ha 10% i aktiefonder för varje år du kan avvara pengarna, utgå ifrån den tumregeln när du placerar dom pengarna?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar. Tänker du att jag skulle lägga hela resterande 35-40% i en ny portfölj med både aktier och räntor? Då ökar jag ju den totala aktiedelen i min totala portfölj. Totalt har jag ca 65 % i aktiefonder, inklusive några procent i guld. Resterande 35 % ligger alltså på konto med ca 0,95 %.

  Jag vill bara investera hälften av dessa i något som ger lite mer i avkastning än kontot, men till mindre risk än aktiefonder.

  Vet att räntor ger väldigt lite nu och mest agerar broms mer än avkastning.

  Men tänkte någon har ett alternativ jag inte känner till.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 2. Vit pil

  Tänker du dig alternativa investeringar?

  Jag justerar min risk efter tidshorisont på just det sparandet, oavsett hur resterande av min portfölj ser ut så sätter jag den risken som just passar den nya portföljen. Så hade jag haft ett nytt sparande med ca 5 års tidshorisont så hade det nog blivit en 60/40 portfölj, själv hade jag varit trygg med det.

  Ädelmetaller är väl egentligen inte ett alternativ då det egentligen inte har något incitament för att gå upp av sig själv, utan det handlar om utbud och efterfråga.

  Finns väl också t.ex att man kan låna ut till konsumentkrediter och liknande, men skulle inte säga att det är någon lägre risk.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-10 klockan 12:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂