En bostads förväntade avkastning
Sök:

En bostads förväntade avkastning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Holger

ställde för sedan frågan: En bostads förväntade avkastning

Hej,När man pratar om aktiemarknaden så brukar man schablonartat prata om en förväntad avkastning på ca 7-8%. Den siffran varierar givetvis från år till år men de flesta verkar ändå vara överens om att det är en rimlig förväntning.Hur ser det egentligen ut med bostadsmarknaden? Finns det någon vettig siffra på det? De senaste 30 åren har det onekligen varit en bra affär att äga sin bostad men med tanke på att räntorna knappast kan bli lägre så är det i mina ögon inte rimligt att utvecklingen fortsätter.En bostad är liksom guld en tillgång som inte producerar någonting och fundamentalt sett så borde inte dess värde inte stiga mer än inflationen. Tänker jag fel eller är det en rimlig slutsats?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kan nog skriva en hel kandidatuppsats på den efterforskning jag gjort. Sammanfattar kort:

Avkastningen på fastigheter är cyklisk, tillväxtkänslig och varierar kraftigt mellan länder. Fastighetsboomen i början av 2000 var ett globalt fenomen. Avkastningsmässigt har fastigheter de senaste decennierna legat någonstans mellan statsobligationer och aktier. Men den statistiken är vilseledande p.g.a. att den är artificiellt utjämnad. Långsiktig data från både USA och Europa visar emellertid att fastigheter knappt behållit sitt reala värde på 400 år. Vidare drabbas fastigheter oftare av bubblor p.g.a. svårigheten att fastställa deras verkliga värde, höga kostnader och infrekventa transaktioner. Fastigheter verkar uppvisa kortsiktig momentum och långsiktig reversal tendency.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar!

  Jag såg att frågan hade publicerats två gånger utav någon anledning. Var inte riktigt med på vad du menade med artificiellt utjämnad?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Holger

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-19 klockan 17:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.