En bostads förväntade avkastning
Sök:

En bostads förväntade avkastning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Holger

ställde för sedan frågan: En bostads förväntade avkastning

Hej,

När man pratar om aktiemarknaden så brukar man schablonartat prata om en förväntad avkastning på ca 7-8%. Den siffran varierar givetvis från år till år men de flesta verkar ändå vara överens om att det är en rimlig förväntning.

Hur ser det egentligen ut med bostadsmarknaden? Finns det någon vettig siffra på det? De senaste 30 åren har det onekligen varit en bra affär att äga sin bostad men med tanke på att räntorna knappast kan bli lägre så är det i mina ögon inte rimligt att utvecklingen fortsätter.

En bostad är liksom guld en tillgång som inte producerar någonting och fundamentalt sett så borde inte dess värde inte stiga mer än inflationen. Tänker jag fel eller är det en rimlig slutsats?

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ditt resonemang är i grunden rätt, men låt mig komplicera det något.

En bostads värde beror i grunden på tillgång och efterfrågan.

Sverige växer, men främst i universitets- och storstäder. En rimlig gissning är därför att en bostad i Dalsland långsiktigt inte kommer att öka lika mycket i värde som en i Göteborg.

Säg att inflationen i Sverige är 1 procent men löneutvecklingen är 3 procent. Väljer svensken i gemen att lägga överskottet på sin bostad kommer bostäderna att öka mer än inflationen. Skulle vi få en rejäl lågkonjunktur och BNP minskar lär bostadspriserna sjunka oavsett inflation.

Är räntan lägre än inflationen ökar bostadspriserna, det har vi sett. Detta har eldats på att vi i Sverige dessutom får 30 procent av räntan tillbaka av Staten. En höjd ränta och minskade ränteavdrag borde sänka bostadspriserna.

En kraftig ökning av befolkningsantalet på kort tid gör också att behovet av bostäder ökar och att priserna pressas upp.

Olika politiska ingrepp gör bostadsmarknaden extremt svårbedömd. Hyresregleringen har vi haft sedan andra världskriget. Den kommer förmodligen att fall precis som Berlinmuren. Frågan är om det kommer att ta 5 eller 50 år?

På väldigt  lång sikt bör ditt resonemang om prisutvecklingen vara rätt. På några decenniers sikt så här vi ingen aning om hur det kommer att gå.

Att förutse bostadsmarknaden är minst lika svårt som att förutse utvecklingen på börsen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Förstår att det är svårt att förutspå marknaden. Ett väldigt bra svar du gav. Nyfiken, är du säker på att marknaden verkligen kommer falla om hyresregleringen gör det. Initialt tror jag åtminstone i Stockholm att den kommer stiga, då de som sitter på de bästa och mest ”subventionerade” lgh’erna förmodligen kommer ha råd och vilja köpa bostad. Dessutom gör många andrahandsuthyrningar att man redan har marknadshyra, samt att några kanske blir lockade av att börja köpa lägenheter för uthyrning i och med marknadshyran.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Dave
 2. Vit pil

  Av någon anledning råkade frågan publiceras två gånger. Tack för svar!

  Det känns som att det är för många faktorer som påverkar priserna på kortare sikt. Hur brukar du tänka om du räknar på privatekonomin? Tar du med politiska ingrepp och befolkningsökning osv?

  Själv tänker jag att det är för svårt att säga och att det enda rationella är att räkna med inflationen, även om det inte kommer bli så.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Holger
 3. Vit pil

  Dave!
  Helt rätt uppfattat!

  Holger!
  Jag räknar inte alls. Jag köpte inte villan för att tjäna pengar, utan för att det var det boende jag ville ha. Bor kvar efter 35 år och har gjort en bra affär.

  Hade jag och familjen bott kvar i en hyreslägenhet och lagt pengar på börsen istället så kanske förmögenheten var högre. Livskvaliteten hade däremot varit lägre, och det är ändå den som räknas.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-19 klockan 17:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.