En eller flera (två) portföljer?
Sök:

En eller flera (två) portföljer?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Klas

ställde för sedan frågan: En eller flera (två) portföljer?

Hej!

Är det ekonomiskt fördelaktigt att ha en större portfölj istället för två mindre? Om innehållet är i princip lika fördelat med globalt, tillväxt, Sverige etc?

tankar kring detta?

Med vänlig hälsning Klas

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om innehållet är detsamma så ser inte jag någon direkt anledning att dela upp det i olika portföljer. Däremot så kan man ha olika portföljer med olika syften, exempelvis att en är sparande till pensionen och en annan till t.ex. bostadssparande inom en närmre tidshorisont etc. Eller om man har olika strategier i portföljerna och därmed vill kunna utvärdera hur de går för att se vilken som går bäst.

Gällande vad som är mest ekonomiskt fördelaktigt så handlar det inte om några stora skillnader. Har man en portfölj med 100 000 och en annan portfölj med 100 000 till så ska det skattas lika mycket i slutändan oavsett om det är en eller två portföljer. Den sammanlagda avkastningen i slutändan är detsamma också för dig.

Så för att svara på frågan: det är ingen direkt ekonomisk skillnad om man har en eller två portföljer (om man inte har t.ex. en sådan typ av konto man betalar för, men det är en annan fråga) utan om man vill ha en eller flera kan vara mer beroende på strategi och vad man själv tycker är skönast för att ha översikt över sitt sparande.

Vänligen
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-08 klockan 05:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.