En fråga angående antalet fonder i min portfölj
Sök:

En fråga angående antalet fonder i min portfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Manne

Den här artikeln publicerades 2017-10-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: En fråga angående antalet fonder i min portfölj

Hej, jag har börjat spara nu varje månad i indexfonder. Jag har tagit inspiration från nybörjarportföljen och investerar just nu i följande fonder:

• Avanza Zero
• Länsförsäkringar Global Indexnära
• Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
• Spiltan Aktiefond Investmentbolag
• SPP Aktiefond Europa
• SPP Aktiefond Global A
• Swedbank Robur Access Asien
• Swedbank Robur Access USA

Jag har två sverigefonder, två globala, en USA, en Europa, en för tillväxt och en för Asien. Behövs det verkligen vara så många eller kan jag ta bort några? Några av fonderna är exporterade mot samma marknader så behöver jag verkligen ha alla?

Skulle detta vara bättre:
• Länsförsäkringar Global Indexnära
• Avanza Zero
• Spiltan Aktiefond Investmentbolag
• Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära

Vad är eran åsikt?

Hälsningar Manne

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Manne!

Jag skulle möjligen plocka bort SPP Aktiefond Global A. Den försöker täcka ungefär samma sak som Länsförsäkringar Global Indexnära tillsammans med Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära. Dock innehåller SPP Aktiefond Global A betydligt färre företag och dessutom till en högre förvaltningsavgift än om man blandar själv med Länsförsäkringars fonder.

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära har 73 % av placeringarna i Asien, så vissa fuskar och kör istället med Swedbank Robur Access Asien som har halva förvaltningsavgiften. Men då missar man i och för sig de 27 % som inte är placerade i Asien, så det är en avvägning man får göra.

Jag ser inget fel i att äga både Avanza Zero samtidigt som Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Avanza Zero är dock i mina ögon nästan en spetsfond, som bara äger de 30 allra största svenska bolagen. Den går att belåna med Superlånet hos Avanza, vilket är ett plus om man är intresserad av det. Spiltan Aktiefond Investmentbolag å andra sidan har betydligt bredare indirekt exponering, med drygt 75 börsägda bolag samt andra tillgångar som inte går att handla via börsen. Det lite läskiga med Spiltan Aktiefond Investmentbolag är att Investor och Industrivärden utgör 56 % av fondens innehav, så om något oväntat händer dessa två bolag (myndighetsingripande, maktkamp, sjukdom, …) får det ett stort utslag i fonden.

Som sparare i Avanza skulle jag snegla lite på SPP Aktiefond Sverige A som ett ett alternativ till Avanza Zero. Den har visserligen en förvaltningsavgift på 0,20 %, men investerar i 60 – 80 bolag, till skillnad mot Avanza Zeros 30 bolag. De som sparar hos Nordnet kan i stället välja Superfonden Sverige som har drygt 70 bolag med 0 % förvaltningsavgift.

Länsförsäkringar Global Indexnära är väldigt USA-tung, med drygt 62 % investerat i Nordamerika, vilket i och för sig inte behöver vara fel eftersom det speglar den globala världsekonomin. Men man kanske inte vill lägga så stor andel av sina pengar i farbror Trumps händer. Den nuvarande fördelningen av världsekonomin är dessutom ingen garanti för att den procentuellt bästa tillväxten sker i de länder som redan vuxit mest. Om du tar bort SPP Aktiefond Europa och Swedbank Robur Access Asien ur din portfölj kommer du att bli mer tung i Nordamerika än du är nu, så det tål att tänkas på.

På frågan om man verkligen behöver ha alla så är svaret ”nja”. Man klarar sig långt på 100 % billig globalfond, typ Länsförsäkringar Global Indexnära. Men om man vill sprida riskerna ytterligare så får man ta in fler fonder för att vikta marknaderna och täcka andra typer av bolag.

En brist med fonderna du har i portföljen är att de i stort sett bara innehåller storbolag. Historiken har visat att tillväxten kan vara bättre, men ryckigare, i småbolag. Dock brukar förvaltningsavgifterna dra iväg i småbolagsfonder, och det är inte lika självklart att passiv förvaltning är bäst för dessa.

Jag tycker sammanfattningsvis att båda dina portföljer ser helt OK ut, med reservation för att jag inte vet hur många procent du investerar i varje fond. Ett alternativ till din förenklade portfölj är:

 • Länsförsäkringar Global Indexnära
 • Swedbank Robur Access Asien
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Jag vågar dock inte påstå att den är bättre än ditt förslag, men jag gillar enkelheten och de låga förvaltningsavgifterna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Thomas, tack för ditt svar! Jag har nu valt dessa fonder att ha i min portfölj:

  • Länsförsäkringar Global Indexnära 45%
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 35%
  • Swedbank Robur Access Asien 10%
  • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 10%

  Jag har en fond med inriktning globalt, en fond för Sverige, en fond för Asien och så valde jag ta med tillväxt. Anledningen för att jag ville ta med tillväxt är för att nå ut till länder i t ex Afrika, Sydamerika m.m. Dock blir det dubbelexponering mot Asien men spelar det någon större roll? Hade det varit bättre att enbart köra ett alternativ mellan Swedbank Robur Access Asien och Länsförsäkringar Tillväxt?

  Hälsningar Manne

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Manne

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-18 klockan 17:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂