En miljon att spara, investera eller amortera
Sök:

En miljon att spara, investera eller amortera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Larsson

Den här artikeln publicerades 2017-10-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: En miljon att spara, investera eller amortera

Hej! Vi är en familj bestående av 2 vuxna i 35-årsåldern och 2 blöjbarn och med en nettoinkomst på ca 60 000 kr f.n. när båda jobbar heltid. Vi bor i en liten lägenhet till ett värde av minst 4 miljoner kr och som är belånad med knappt 50 %. Vi tänker oss köpa ett större boende inom de närmsta åren till en kostnad om max 6 miljoner kr.

Utöver pensionssparande i fonder samt en buffert på sparkonto har vi 1 miljon kr liggandes på ett konto med knappt 1% ränta avsedd för det nya boendet. Vår ursprungliga tanke var att vi inte ville låna mer än 50% av kostnaden för det nya boendet, dels för tryggheten dels för att inte behöva tvångsamortera.

Nu börjar jag fundera på om det är vettigt att ha en miljon liggandes med så låg ränta? Eller borde vi ösa in pengarna i en lämplig rikatillsammansportfölj istället och hoppas på en högre långsiktig avkastning (och därmed även en högre belåning i det nya boendet)? Alternativt amortera på nuvarande lån så sparar vi åtminstone 0.5% som kan investeras i annat?  Vad ser ni för fördelar, nackdelar och risker?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Larsson!

”De närmaste åren…” Vad är det? Om ni ska köpa inom tre år så skulle jag låt pengarna ligga kvar. Det finns räntebärande konton med 0,7-0,9 i ränta. De här pengarna skulle jag inte lägga i aktie-eller räntefonder om de ska användas inom tre år. Om ni ska köpa om kanske fem sex år så kan börsen vara ett alternativ och då blanda med räntor.

T.ex. 40% räntor och 60% aktiefonder. Men då ska allt inte investeras samtidigt, utan det ska spridas över tid, kanske 100′ per månad eller liknande.

Så hade jag gjort om jag suttit i samma situation.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Jag tänkte mer om vi skulle låta miljonen ligga kvar i rikatillsammansportföljen och istället ta högre lån på den nya bostaden (om banken är ok med det) Vilka fördelar och risker det finns det med det upplägget?

  Det ”värsta scenariot” jag skulle komma på är att börsen kraschar samtidigt som räntekostnaden ökar kraftigt och någon av oss förlorar jobbet/ blir sjuk så vi får svårt att betala boendekostnaden inkl amortering. Frågan är hur sannolikt ett sådant scenarium är? 4 miljoner i lån är dock väldigt mycket..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Larsson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Finns det någon magisk gräns för hur mycket ett boende bör vara bemånat vs hur mycket pengar man har i sin rikatillsammansportfölj? Vart går gränsen när det är bättre att investera istället för amortera?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-08 klockan 14:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.