En omöjlig låne-rockad?
Sök:

En omöjlig låne-rockad?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Benny

ställde för sedan frågan: En omöjlig låne-rockad?

Hej alla kloka.

 

Jag ska försöka fatta mig kort, eftersom det lätt kan skena iväg och bli snårigt. Min kära mor är ensam ägare till ett stycke mark vid kusten; det har varit i släkten många generationer. Det finns ett litet, gammalt fritidshus på, som (nätt och jämnt) är beboeligt året om. Hon har även en hyresrätt i stan, en liten pension och eftersom hon inte är berättigad till någon form av bostadsbidrag (pga ovan nämnda hus), är enda sättet hon kan hålla kvar i släkthuset ett hypotekslån som skjuter på försäljningen ett par år till.

Tomten (med det lilla huset) är värderat till ungefär 6 miljoner kronor; den sammanlagda hypoteksskulden på ungefär 900kkr. Jag går omkring med någon slags romantisk dröm om att kunna axla det ekonomiska ansvaret för släkthuset och därigenom samtidigt ge mamma rätten till bostadsbidrag (eller vad det ens heter nuförtiden).

Om hon skriver över tomten på mig, kan jag då belåna den för att lösa hennes hypotekslån? Det verkar som om ”alla” bara belånar byggnationer snarare än tomten i sig (utom möjligen Länsförsäkringar). Är det i grund och botten en vansinnig idé, eller kan det finnas något sätt att komma framåt här? Tomten är väldigt åtråvärd och kan förmodligen finansiera sig själv genom uthyrning några månader om året – det är bara inte något vi har riktigt tagit tag i tidigare.

Alla tankar och första emottages väldigt tacksamt.

/Filmtoken

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En tomt är en fastighet. Rent juridiskt definieras en fastighet som ”mark med (eventuellt) tillbehör”. Självklart finns inga hinder mot att belåna en tomt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bostadsbidrag är till barnfamiljer. Menar han bostadstillägg som vill fixas åt sin mor?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Ja. Är mamman pensionär heter det bostadstillägg. Är hon inte pensionär men har en extremt låg inkomst så kan hon även få bostadsbidrag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Bäst att tillägga att man inte får något bolån på en tomt, utan ett vanligt banklån. Räntor på runt 1.5 procent kan man dessvärre glömma.
  En del banker är väldigt njugga med villkoren, och andra, precis som frågeställaren anger, vill inte låna ut alls. Något juridiskt finns dock inte!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-19 klockan 17:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.