En portfölj bestående av råvaror och investmentbolag?
Sök:

En portfölj bestående av råvaror och investmentbolag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nico

ställde för sedan frågan: En portfölj bestående av råvaror och investmentbolag?

Hej,

Hur skulle ni konstruera en portfölj bestående av råvaror och investmentbolag?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hoppas du inte menar allvar, men i så fall så fall 10% Xetra Gold och 90% investmenbolag – antingen Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller en likaviktad LIKBIL modell S. (Lundbergs, Investor, Kinnevik, Bure, Industrivärden, Latour och Svolder).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Är det råvaror eller investmentbolagen du inte tror på Tale?

  Jag är ny på investeringar men vad jag förstår så är det ganska populärt med investmentbolage så min tanke var att komplettera med tex guld som en krockkudde likt det Eric Strand pratat om i flera avsnitt…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nico
 2. Vit pil

  Guld kan man också använda som en krockkudde, men räntor fungerar i de flesta fall bättre eftersom risken är lägre. Och när aktier förväntas ge bättre avkastning än guld på lång sikt brukar man inte rekommendera mer guld än ca 10%. Det huvudsakliga syftet med guldet är att minska svängningar i portföljen eftersom det korrelerar negativt med aktier.

  Andra råvaror tror jag inte så mycket på.

  Investmentbolag är bra, man får en bra riskspridning. Men att ha hela sin aktieportfölj i dessa bolag är för riskfyllt. Man brukar inte rekommendera mer än ca 20% Sverige i aktiedelen, men av den delen kan man förstås ha en större del i inv. bolag (möjligtvis övervikta något mot Investor).

  Om man är en erfaren investera kan man ta en högre högre risk, men då får man göra sin egen analys. Det kan bli dyrt att chansa eller lyssna på experter.

  Eric är en klok person och har mycket att lära oss, men hans åsikter om andelen guld (och silver) i en portfölj är ganska extrem. Det är alltid kul med spännande och intressanta gäster på podden, men det är bra påminna att Jan inte alltid delar deras investeringsfilosofi.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-02 klockan 21:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.