En portfölj eller alla tre?
Sök:

En portfölj eller alla tre?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian Nilsson

ställde för sedan frågan: En portfölj eller alla tre?

Hej Jan och alla andra!

jag och min sambo (ca 37 år gamla) har precis öppnat var sitt konto hos Nordnet och ska börja vår resa mot ett rikare liv.

Tanken är att investera på hyfsat lång tid, troligtvis upp till 20 år. Men det är ju ändå skönt att veta att man kan ta ut delar av pengarna om ca 5 år om man skulle vilja, utan någon förlust.

Vi kommer sätta in ca 450’000 kr nu på en gång samt ca 5000 kr varje månad. Är det rimligt att investera i alla tre portföljerna, nybörjar-portföljen + globala barnportföljen + rikatillsammans-portföljen ?? Eller blir det lite kaka på kaka, bör man nöja sej med två portföljer?

Vi kommer dessutom flytta över vårt pensionssparande ca 500’000kr, funkar det med globala barnportföljen då eller bör det investeras i en specifik pensionsportfölj? Antar att det räcker med en portfölj här. Eller bör man fördela riskerna och satsa på två eller fler portföljer även här?

Mvh Christian

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I princip tycker jag det bra att ha flera olika portföljer för olika tidshorisonter.

Men, med en insättning på ”bara” 5.000 SEK per månad fördelat på olika portföljer kan ni råka ut för ett par praktiska problem som gör att det blir lite knöligt.

Ni kanske inte når upp till minimicourtaget i varje börshandlat värdepapper varje månad och måste bry er om att hantera detta på något sätt. Jag berör det detta i ett svar på en annan fråga här.

Återinvestering en gång i månaden- Courtage?

Om ni har många fonder i portföljerna kan det också bli så att ni inte når upp till minsta köpbelopp för insättning varje månad. En mycket vanlig gräns för vanliga Sverigebaserade fonder är 100 kr som minsta insättning. Vissa fonder har mer, andra mindre.

Det här är ju på intet sätt oöverstigliga problem, som många kanske löser med en axelryckning, men det är inte fel att tänka till innan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-05 klockan 14:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.