En portfölj till min huvudman
Sök:

En portfölj till min huvudman

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Josef

ställde för sedan frågan: En portfölj till min huvudman

Hej!

Jag skriver angående en fundering jag har. Jag har nämligen precis blivit tillförordnad Godman för en huvudman. Jag var på banken idag och ordnade de sista uppgifterna men mina tankar fastnade bara på det överförmyndarspärrade kontot. Stackarn förstår inte vad saker gäller och har inte kunnat förvalta sin ekonomi men har ca 2 miljoner som bara ligger och dammar. Snacka om ekonomisk misshandel… jag måste nu ta tag i detta och ordna ett ordentligt sparande åt honom som också överförmyndarförvaltningen accepterar och inte är så riskabelt för honom.

Det jag undrar nu är, vad anser ni vore bra i hans situation. Jag vill inte placera allt i räntepapper för det vore ju inte lönsamt. Jag tänkte någon portfölj som består av någon globalfond, asien, ränta, sverige? Men dock är jag osäker på fördelningen procentuellt. Eller så kör man bara en fond som exempelvis Bas solid på Swedbank.

Vad anser ni?

får passa på och önska er en godjul samt gott nytt år!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad roligt att du hjälper till!

Jag misstänker att myndigheten vill se ett rimligt sparande där du inte leker cowboy och att du ska kunna dokumentera varför du fattat ett visst beslut. Då låter det enkelt att gå direkt till banken och köra på deras förslag, men det ger ju oftast en onödigt dyr förvaltning. Och då har du bestämt dig för att fråga Internet. Kul!

Jag vet inget om hur stort spelrum du har. Kanske kan du få bättre svar på den frågan från något forum eller Facebook-grupp för gode män. Ekonomiskt är det ingen större skillnad mellan din huvudman och den modell som andra småsparare har. Du kan därför läsa under ”Så blir du rik – Börja här!” i menyn. Då kommer du se att man bör satsa på billiga indexfonder på lång sikt, gärna med en bas globalt, och blanda in räntefonder för kortare sikt. Det finns även ngåra tips om ”Fyra hinkar-modellen” där man delar upp sparandet baserat på hur lång tidshorisonten är (fast det behöver inte vara just fyra) och då lätt kan ha en risk i varje ”hink” som matchar just den tidshorisonten. Högre risk/mer aktier ju längre tid pengarna ska sitta investerade.

Samtidigt ska du ju inte lägga allt för mycket tid på detta själv, och det är bra om du lätt kan lämna över till en ny god man i framtiden utan alltför många frågetecken. Och så kravet på att det ska godkännas uppifrån. Då skulle du kunna överväga att lägga sparandet hos Lysa. Deras förvaltning är billig, översiktlig och man kan sätta upp olika konton för olika tidshorisont.

Mitt förslag är därför att börja med vilka ”hinkar” din huvudman ska ha. Lägg buffertkontot som ett eget konto i den vanliga banken. Resten sätter du upp på Lysa. Kanske något sådant här?

 • Buffert: 100t kr på banken
 • Pension: Allt som blir kvar, konto i Lysa med namn ”Pension, hög risk”.
 • Övriga hinkar: Har din huvudman några egna önskemål om vad pengarna ska gå till? Detta blir ju väldigt individuellt. Går jag till mig själv så skulle det vara en köksrenovering om 4 år. Detta kan också vara ett konto på Lysa med namn ”Kök år 2023, låg till medelhög risk”.

Lysa ställer själva frågor om ekonomin och vad du (din huvudman) har för riskvilja. Svara på deras frågor för att få ett investeringsförslag och använd den fördelning som de föreslår. Dokumentera hela processen.

Argumentera för att detta är vettigt genom att peka på de låga avgifterna (max 0,42% per år) och den breda diversifieringen.

Detta bör ge din huvudman ett sparande som är bättre och mer genomtänkt än vad genomsnittssvensken har :-)

Du måste så klart inte använda just Lysa, jag nämner dem för att jag själv har pengar där och tycker att det är en bra tjänst. Du kan sätta upp egna diversifierade portföljer lätt på Avanza också. Lysa sköter dock ombalansering om det behövs så jag tänkte att det kan vara snäppet mer automatiskt. Teorin är densamma oavsett om du väljer Lysa eller om du köper fonderna själv!

Dubbelkolla som sagt gärna med något forum att man kan göra så här!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Emil, stort tack för ditt svar uppskattar det. Ja du har rätt det måste vara något som verkar lönsamt i längden och som verkar bra i nämndens ögon. De önskar nämligen ett förslag på värdepapper från banken och då är det ju självklart att de väljer sina egna.

  Min huvudman förstår inte vad saken gäller så det är svårt att förutse hans framtida behov om han ska göra något för pengarna men jag tycker att ditt förslag såg intressant. Jag ska läsa på om det och se om det tillfaller familjen.

  När jag var på banken så rekomenderade dem ”Bas solid” med riskklass 3 samt en förvaltningsavgift på 0,80%. Lite dyrare än jag trott..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Josef

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är en omöjlig fråga att svara på utan att veta när personen behöver pengarna.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-27 klockan 09:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.