En riktlinje för hur mycket kontanter man bör ha?
Sök:

En riktlinje för hur mycket kontanter man bör ha?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

Den här artikeln publicerades 2017-05-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: En riktlinje för hur mycket kontanter man bör ha?

Hej

Säg att vi har ett kapital i kontanter om 1 000 000 SEK och vill investera men känner inte att vi kan ha råd att förlora hela summan på börsen.

Antag att vi har utgifter på ca 25 000 SEK per månad och en belåningsgrad på boendet under 50%, inga andra lån. Intäkter i form av löner på ca 100 000 SEK per månad brutto.

Det som vi inte behöver kvar som buffert räknar vi med en sparhorisont på ca 5-10 år.

Vad är en bra riktlinje förutsatt dessa siffror att ha kvar i kontanter vs att gå in med på börsen?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle säga att det handlar om att investera en marginellt högre summan än ni känner er bekväma med. Man ska fortfarande kunna sova gott om natten. Sedan skulle jag också säga att titta på kanske andra typer av investeringar som t.ex. ett hus att hyra ut om ni tycker det är roligt eller liknande. Det finns mängder av investeringar som inte behöver vara börsen om man har lite mer pengar. Men då får man ofta investera sin energi också.

Sedan tror jag också att det handlar om att se det realistiskt. Säg att ni använder nybörjarportföljen som har 60 procent aktier och 40 ränte-fonder och en riktig nedgång om 50 procent inträffar över en 3 års period, så har man med den ”bara” förlorat 30 procent. Med ert kassaflöde så skulle det till och med vara ett ypperligt läge att öka på investeringen. Så tänker jag. :-)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för feedback! Möjligt att jag behöver fördela om min totala portfölj till lite mer räntefonder som stötfångare :-) Idag ligger ca 90-95% i aktier.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur mycket pengar har ni råd att förlora på börsen?

Hur stort är bolånet i förhållande till kapitalet?

 

Om ert bolån är på en bostadsrätt så skulle jag säga att dom pengarna är mer riskfyllda än en bred placering på börsen. Är det lån på en villa (fastighet) så är dom lite tryggare men ändå mer känsliga och illikvida än en placering i indexfond.

 

Om ni har en sparhorisont på 5-10 år så är en rimlig siffra 50-70% av era pengar borträknat buffert.

Resterande pengar kan ni lägga på något konto med sparränta och insättningsgaranti.

 

Sen vill jag också slå ett slag för Better Globe och Trine som alternativa ”goda” investeringar. Pengar ni lägger här ska dock vara små summor som ni utan vidare kan klara er utan då risken är klart högre.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  1. ”Hur mycket pengar har ni råd att förlora på börsen?”

  Hälften skulle jag säga rent psykologiskt men allt i realiteten. Det är inga pengar vi behöver.

  2. ”Hur stort är lånet i förhållande till kapitalet?”

  Vårt totala sparkapital motsvarar ca 75% av det totala bolånet (villa).

  Gör detta något skillnad på din rekomendation om 50-70% på börsen och resten i kontanter?

  Mvh, Andreas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller i princip med ovanstående, men istället för räntefonder skulle jag nog amorterat bolån. Ingen idé att låna pengar (som det ju blir om ni har lån på boendet) för att köpa räntefonder. 40% räntefonder känns faktiskt helt uppåt väggarna om man lånar pengar för att kunna köpa fonderna, vilket ju blir fallet om ni har bolån kvar. Skillnaden mellan räntefondernas avkastning och räntan på bolånet är antagligen väldigt liten (om den ens finns), samtidigt som räntefonderna innebär en risk att backa i perioder.

 1. Buffert i lämplig storlek på sparkonto. Exakt summa är svårt att säga, ni har ju ok inkomster, men med hus finns ju risker för större plötsliga utgifter. 100 tusen kanske är jämnt och bra? Men beror på er övriga situation också(barn, bilar etc.?).
 2. Amortera extra (200-300k?) på bolånet. Kanske ner till 1 miljon jämnt, vilket bör bli lite över 300k om 1 miljon är 75% av lånet.
 3. Investera resten i aktier på börsen. Evt. köpa över en längre tid men läs Jans artikel om att det statistiskt lönar sig att investera allt på en gång.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-03 klockan 13:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.