Enbart världsindex eller blanda flera index?
Sök:

Enbart världsindex eller blanda flera index?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av S

Den här artikeln publicerades 2017-10-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Enbart världsindex eller blanda flera index?

Om jag enbart tänker spara i indexfonder, vad finns det egentligen för fördel i att köpa flera olika indexfonder (värld, Europa, Sverige, Asien mm.) jämfört med att enbart köpa en bred världsindexfond?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En vanlig billig indexfond som Länsförsäkringar Global Indexnära (0,20 % förvaltningsavgift) äger i runda slängar 1650 storföretag på värdens etablerade aktiemarknader.

Observera jag skriver storföretag. Fonden innehåller alltså inga småföretag. Småföretag innebär en högre risk, men också också möjlighet till högre avkastning. Man kan därför överväga att komplettera den vanliga globalfonden med en fond som täcker in mindre företag. Dock det brukar vara krångligt att hitta billiga småbolagsfonder.

Observera även att jag skriver etablerade aktiemarknader. Tillväxtmarknaderna, där framtidens ekonomiska revolution kan tänkas äga rum, finns inte med i Länsförsäkringar Global Indexnära. Därför kan man överväga att komplettera den vanliga globalfonden med en tillväxtmarknadsfond, exempelvis Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära (0,40 % förvaltningsavgift).

Om man granskar Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära ser man dock att den investerar drygt 72 % i Asien, så då kan man välja att fuska och istället köpa en billig Asienfond, exempelvis Swedbank Robur Access Asien (0,20 % förvaltningsavgift). Man missar då lite skurkstater i bland annat Mellanöstern och Sydamerika, så det är en avvägning man får göra.

Sverige utgör 1 % av den globala ekonomin, vilket också speglas i innehavet hos exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära. Det innebär samtidigt att 99% av investeringen inte är baserad på SEK, utan i USD och andra valutor. För en person som bor i Sverige innebär det en hög valutarisk, vilken kan minskas genom att man köper svenska indexfonder – samtidigt som marknadsrisken naturligtvis ökar då. Stockholmsbörsen har dessutom historiskt sett avkastat bättre än omvärlden, men det är ju ingen garanti för att det ska bestå i framtiden.

Spiltans VD, Per H Börjesson, hör man ofta förespråka att man ska spara allt i svenska fonder. Åtminstone tyckte han det fram tills Spiltan började sälja Spiltan Globalfond Investmentbolag. Sverige är ett stort exportland, så man får ändå global exponering. Jag lutar mig mer mot de som förespråkar högst några tiotal procent Sverigefonder i portföljen. Och så finns det naturligtvis ortodoxa indexsparare som hävdar att man ska följa världsindex och ha 1 % Sverige i portföljen.

Länsförsäkringar Global Indexnära har 63 % av förmögenheten placerad i Nordamerika. Helt rätt kan man tycka, eftersom det avspeglar världsekonomins fördelning. Samtidigt innebär det att farbror Trump bestämmer väldigt mycket över din framtid, och därför väljer vissa att snedvikta sin portfölj genom att köpa exempelvis Europeiska indexfonder. Det finns dessutom de som påstår att Europa ligger efter USA i konjunkturcykeln och att det därför just nu kan förväntas mer tillväxt här än i Nordamerika.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ett väldigt utförligt svar, då har jag lite bättre förståelse för hur det fungerar! Kommer landa i att jag köper en blandning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  S
 2. Vit pil

  bra fråga och bra svar!
  jag hade tänkt mig såhär:

  länsförsäkringar global indexnära 50%
  spiltan aktiefond investmedbolag 10%
  swedbank robur ny teknik 10%
  länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära 20%
  spiltan räntefond 10%

  men efter läst detta kanske dra ner lite på Global och lägga en del i Europa indexfond..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
 3. Vit pil

  @Alex

  Funkar det också… Kostnaden blir 0,34% och snittavkastningen är ca 13,6% de senaste tre åren.
  Genom att ta bort Spiltan ränta och öka investment till 15% och tillväxt till 15% så håller den samma kostnad, men ökar avkastningen till 15,2%.
  Byter vi dessutom LF Tillväxt till Robur Access Asien så sänker vi kostnaden till 0,31% och ökar avkastningen till 15,7%

  Bara lite input…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 4. Vit pil

  Stort tack för din input Fredrik!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
 5. Vit pil

  Det kan vara värt att kika på Lysa.se, väldigt enkel och avskalad indexförvaltning. Pengarna invesetas i ETF:er och ger en bra global diversifiering. Det enda valet man gör är att välja fördelning mellan räntor och aktier, ombalansering sker automatiskt. Avgiften ligger på ca 0,35.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jakob
 6. Vit pil

  Jag sparar själv i Lysa och har gjort så några månader. Jag har även LF Global, Spiltan Invest och Access Asien hos LF. Jag sätter automatiskt in 115:- var annan dag hos Lysa för att vara med hela tiden.
  Fördelen med Lysa är att man kan spara så lite som 100 kr och ändå få en mycket bra spridning. Jag gillar den skarpt.

  Vill man inte hålla på, eller inte har möjlighet att spara så mycket per månad så är Lysa suveränt. 0,39% som jag har (100% aktier) är helt okej.

  Man investera i ca 6000 bolag över hela världen, både stora och små.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 7. Vit pil

  För den som inte lyckas läsa mellan raderna i Fredriks inlägg så är en av fördelarna med Lysa att det räcker med att sätta in pengar på kontot. Lysa investerar dessa automatiskt. Om man istället sätter in pengar på sitt investeringssparkonto hos Avanza eller Nordnet behöver man ju köpa fonder själv när pengarna väl kommit fram (bortsett från rent månatligt autogirosparande). I många fall kan man ange i sin internetbank att en betalning skall upprepas med ett viss intervall, exempelvis veckovis, så då tuffar det bara på när man gör som Fredrik och sparar på Lysa.

  Lysa har med sina 6000 bolag en stor diversitet och måttliga avgifter, som om fonden gick att köpa på Avanza vore det inte ett svårt val.

  Till nackdelarna hör att Lysa är nystartat och oprövat, och man kan inte på ett enkelt sätt jämföra utfallet med exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära som man kan göra på Avanza.

  Dessutom finns det en inlåsningseffekt hos Lysa. Om man tröttnar på Avanza Auto krävs i princip bara några musklick så har man placerat om till någon annan av Avanzas ca 1.000 fonder eller någon annan typ av värdepapper. Hos Lysa finns bara Lysa, och om man vill flytta investeringen uppstår krångel och skatteffekter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 8. Vit pil

  Bra Thomas med förtydligandet. Jag tror dock inte Lysa är förstavalet för dem som gillar att engagera sig.

  Det bästa målgruppen för Lysa är personer som inte vet hur de ska bygga portföljen.

  Skicka ett mail till Lysa och fråga efter ISIN-numren på ETF:erna och hur de fördelar sig i fonden. Jag hoppas dock att de börjar rapportera till Morningstar så vi kan jämföra över tid.

  Det retar mig att jag inte kan bygga en portfölj på liknande sätt hos Avanza och sätta in vilket belopp jag vill som sedan fördelas. Vill jag ha t.ex 5% Ny teknik så måste jag spara minst 2000:- per månad och det har inte alla möjlighet till. Hos Lysa får man det deras fond.

  En annan försel med Lysa är att det går fort. Sätter jag in pengar på måndag är det investerat o klart på tisdagen.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med Thomas A. Riktigt bra genomgång.

/Kim (enkel-ekonomi.blog)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad tror vi om följande?

70% LF Global indexnära
15% Swedbank Robur Access Asien
15% Spiltan Investmentbolag

Jag tänker att alla pratar om att ha stabila lönsamma bolag och det är ju precis vad Piltan har i sin investfond.

Sammansättningen ovan kan man köpa från 700:- per månad och har de senaste tre åren i snitt avkastat ca 12,9% per år till en avgift på ca 0,20%.

Byter vi Spiltan till t.ex. SPP Aktiefond Sverige (0,20% i avgift) blir den totala snittavkastningen ca 11,8% mätt över samma tid och med samma fördelning.

Spiltan är väldigt snäv med endast 13 innehav. Dock är 4,5% av fondens innehav XACT OMXS30 ETF vilket gör att den exponerar mot börsens 30 största bolag, precis som Avanza Zero. Om 15% av portföljen innehåller Spiltan så får den totala portföljen ovan 0,7% exponering mot OMXS30-indexet.

Det är så små skillnader så det är hugget som stucket känns det som. Spiltan har högst avkastning i snitt de senaste tre åren bland indexfonder, fast deras investmentbolagsfond är egentligen ingen indexfond, den är \”bara\” bra och billig.

50% av de 10 största innehaven i den här portföljen är exponering mot Sverige, resten är 40% USA och 10% Kina.

Portföljen i sin helhet ser ut engefär såhär på region:

USA 44,3%
Sverige 16,5%
Västeuropa ex Sve 15,8%
Asien ex Japan 15,1%
Japan 6,2%
Australien & Nya Zeeland 1,9%

Vad tror vi om detta på 15-20 års sikt?

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  70% LF Global Indexnära, 15% Swedbank Robur Access Asien och 15% Spiltan Investmentbolag stämmer rätt väl med hur jag skulle bygga en portfölj om jag bara skulle spara i tre fonder.

  Det som oroar mig mest med Spiltan är de inte de underliggande bolagens exponering mot aktiemarknaden, utan att de två största bolagen Investor och Industrivärden utgör hela 54 % av innehavet. Vid ett myndighetsingripande, brottslighet eller sjukdom kan det gunga till rejält i portföljen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-04 klockan 20:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.