Endast småbolagsfond i ens Sverige-exponering i portföljen?
Sök:

Endast småbolagsfond i ens Sverige-exponering i portföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Endast småbolagsfond i ens Sverige-exponering i portföljen?

Jag sparar långsiktigt till pensionen (~30 år) och portföljen består av:

70% LF Global indexnära (byter till Avanza Global vid nästa ombalansering)
10% AMF Aktiefond Småbolag
10% SEB Sverige Indexfond
10% Swedbank Robur Access Asien

Mitt syfte är och har alltid varit att ha låga avgifter och breda indexfonder.

Det jag undrar är om jag inte ska skippa Sverige Index-fonden helt och istället köra 20% AMF Småbolag (särskilt nu när de sänkt avgiften markant). Småbolag har ju historiskt alltid slagit de större indexen och mycket talar ju ändå för att det fortsätter vara så. Är det värt att investera 10% på SIXRX-index som SEB Sverige indexfonden är på så lång sikt eller ska jag lika gärna köra småbolag för hela min Sverige-slant i portföljen (dvs 20%)? Har ju ändå min stora bas i global index och de där sista 10-20%’en med småbolag lär väl inte göra så jäkla mycket från eller till i slutändan kanske..
Hur resonerar ni?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Martin!

Jag ser inget konstigt i din fördelning, stor del globalt och som jag uppfattar det, så vill du ha lite mer exponering mot Sverige och Asien varför du har valt 10% extra i dessa. Sedan toppa det med en småbolagsfond som krydda.

Tycker det ser ut som en bra fördelning, inget att tillägga!

Tack för din fråga!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-05 klockan 22:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.