Engångsbelopp eller utbetalning per månad?
Sök:

Engångsbelopp eller utbetalning per månad?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helen

ställde för sedan frågan: Engångsbelopp eller utbetalning per månad?

Jag undrar vilket som är ekonomisk smartas att ta ett engångsbelopp eller utbetalning varje månad? Engångsbeloppet är ej pensionsgrundande. Måntaliga är pensionsgrundande, indexreglerat, livslångt ( halveras vid 65 år om 8 år). Och hur skulle man kunna placera?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Beror på en del faktorer. Hur ser din lön/inkomst ut idag? Högsta inkomst för intjänande till allmän pension är (2018) 42031 kr/mån. Överstiger din lön det så är det ju egalt mellan engångsbelopp och månatlig utbetalning. Du kan  simulera hur pensionen påverkas i minpension.se (räkna på motsvarande högre lön som månatlig utbetalning skulle innebära upp till taket för allmän pension).

I övrigt så handlar det väl om vilken risk du är beredd att ta och vilken avkastning som är inberäknad i månadsutbetalningen. Det kan ju vara så att du kan placera själv till en högre avkastning än som är inräknat i månadsutbetalningen, dessutom så har du ju friheten själv att använda pengarna efter behov och inte efter en reglerad plan.

Om månadsutbetalningen endast är inflationsskyddad så tror jag det talar för att välja engångsutbetalning om du placerar på ett vettigt sätt (dvs inte på bankkonto utan ränta).

För en ”slösa” bör det dock vara bättre med månadsutbetalning om tanken är att utbetalningarna ska ge någon slags trygghet att leva för under pensionsåren osv.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack, bra reflektioner!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Helen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-01 klockan 13:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.