Engångsprodukter och månadsspar • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Engångsprodukter och månadsspar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pia

Pia ställde följande fråga för 8 månader sedan:

Jag har ett kapital på 800000, 400000 med en sparhorisont på 10 år och 400000 på ca 5 år. Hur ska jag fördela sparandet? I nybörjarportföljen och/eller rika tillsammans portföljen? Jag kommer dessutom att spara 4000 i månaden, förslag på spar även där tas emot tacksamt. Jag är en person på 50 år som inte kan så mycket om sparande.

Det finns 1 svar till denna fråga

Mattias P svarade på frågan för 8 månader sedan

Hej, Pia.

Jag har själv för lite erfarenhet av råvaror (som silver/guld) för att ”förstå” RikaTillsammans-portföljen. Ett enklare val är att skapa något som liknar Nybörjarportföljen, med en fördelning av aktier och räntor man känner sig trygg med — vilket blir en hemmabyggd blandfond, till låg avgift. Jag hade nog minskat räntedelen något, från de 40% som ges i exempelportföljen. Personligen hade jag också minskat antalet fonder från dagens 15 till kanske 5, i ett försök att göra sparandet enklare (även om det kräver ett visst jobb att rensa; du kan utgå från https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/06/30/fondportfoljerna-lyfts-av-sverige-och-tillvaxt/ och försöka få förslagen att mötas på mitten).

Om du har dina pengar på ett sparkonto idag och siktar mot Nybörjarportföljen kan du köpa in dig i omgångar, under 6-12 månader, för att minska risken att gå in på börsen under en topp. Det ger dig sakta en ökad exponering mot aktiemarknaden. Har du pengarna på börsen idag utsätts du redan för liknade risk och behöver inte växla över lika försiktigt.

För månadssparandet, om det också gäller en horisont på 5-10 år, ser jag inga problem med att du sätter upp en automatisk insättning i aktiefonder med fokus på Sverige/globalt. Utgå från fördelningen 30/70%, som Nybörjarportföljen rekommenderar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]