Engångsprodukter och månadsspar
Sök:

Engångsprodukter och månadsspar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pia

ställde för sedan frågan: Engångsprodukter och månadsspar

Jag har ett kapital på 800000, 400000 med en sparhorisont på 10 år och 400000 på ca 5 år. Hur ska jag fördela sparandet? I nybörjarportföljen och/eller rika tillsammans portföljen? Jag kommer dessutom att spara 4000 i månaden, förslag på spar även där tas emot tacksamt. Jag är en person på 50 år som inte kan så mycket om sparande.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej, Pia.

Jag har själv för lite erfarenhet av råvaror (som silver/guld) för att ”förstå” RikaTillsammans-portföljen. Ett enklare val är att skapa något som liknar Nybörjarportföljen, med en fördelning av aktier och räntor man känner sig trygg med — vilket blir en hemmabyggd blandfond, till låg avgift. Jag hade nog minskat räntedelen något, från de 40% som ges i exempelportföljen. Personligen hade jag också minskat antalet fonder från dagens 15 till kanske 5, i ett försök att göra sparandet enklare (även om det kräver ett visst jobb att rensa; du kan utgå från https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/06/30/fondportfoljerna-lyfts-av-sverige-och-tillvaxt/ och försöka få förslagen att mötas på mitten).

Om du har dina pengar på ett sparkonto idag och siktar mot Nybörjarportföljen kan du köpa in dig i omgångar, under 6-12 månader, för att minska risken att gå in på börsen under en topp. Det ger dig sakta en ökad exponering mot aktiemarknaden. Har du pengarna på börsen idag utsätts du redan för liknade risk och behöver inte växla över lika försiktigt.

För månadssparandet, om det också gäller en horisont på 5-10 år, ser jag inga problem med att du sätter upp en automatisk insättning i aktiefonder med fokus på Sverige/globalt. Utgå från fördelningen 30/70%, som Nybörjarportföljen rekommenderar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack Mattias! Det här ger mig lite mer att utgå från :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Pia

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-21 klockan 16:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.