Enkel investering på lång sikt
Sök:

Enkel investering på lång sikt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Arvid

ställde för sedan frågan: Enkel investering på lång sikt

Hej. Jag undrar lite hur jag ska tänka nu… bor i hyresrätt och kommer med all sannolikhet inte köpa vare sig hus eller bostadsrätt så länge jag lever. Nu måste jag dock investera mina pengar på något sätt. Det är ett långsiktigt sparande som jag ska kunna ha orört i minst 15 år.

Efter att ha läst på lite så tänkte jag egentligen spara 2 000 kr i månaden i en global indexfond med låg avgift och 1 000 kronor i månaden i en räntefond med lite längre bindningstider. Vet att man kanske ska ha högre exponering mot aktier än det då man har så lång tidshorisont, men det känns som att vi går mot lite tuffare tider nu.

Mina frågor är:

 1. Tar jag för stora risker om jag inte väljer fler fonder? Räcker det med två om indexfonden faktiskt följer index?
 2. Varför måste jag ta in fler typer av fonder? Är det för att minska risken? Guld, fonder inriktade på tillväxtekonomier, etc… varför borde jag lägga in detta också?

Vill egentligen bara hålla det så enkelt som möjligt, inte betala extraavgifter till några robotar och inte behöva bry mig om pengarna på 15 år.

 

Tacksam för svar

 

/ Arvid

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du månadssparar på lång sikt så varför bryr du dig om att ”vi går mot lite tuffare tider nu”?

Börsen är en berg och dalbana och det får man vänja sig vid. Det är alltid orosmoln vid horisonten.

100% Avanza Global hade jag kört om det ska vara enkelt.

82-85% Avanza Global och 12-15% Avanza Emerging Markets om du vill krydda till det hela.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  85-88% Avanza Global ska det förstås vara

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elizium

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej! Risknivån får man såklart fundera över, på lång sikt kör jag själv 100 % aktier, men där finns egentligen inget som är rätt för alla. Tiderna är alltid osäkra, det finns inget som säger att det är osäkrare nu än vad det brukar vara.

En global indexfond tycker jag ger en tillräckligt bra riskspridning i sig, så det räcker att välja en sådan om man vill hålla det enkelt och man kommer antagligen få bättre avkastning än de flesta.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-02 klockan 22:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.