Enklare bolån i framtiden?
Sök:

Enklare bolån i framtiden?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jens

ställde för sedan frågan: Enklare bolån i framtiden?

Vad tror ni om att man kommer släppa på kraven för att få bolån i framtiden? Tänker om räntan sticker iväg, husen blir billigare, folk har inte råd att bo kvar etc.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Börjar bankerna förlora pengar på bolån, kommer de inte att släppa på sina villkor. Då riskerar de ju att förlora ännu mer pengar. Risken är snarare att de blir ännu mer försiktiga.

Staten kan däremot gå in och ändra på de relativt hårda amorteringsvillkor som är lagstadgade idag.

Observera att en bak kan inte säga upp ett bostadslån med hänvisning till att fastigheten har sjunkit i värde. Detta under förutsättning att du inte direkt har misskött den.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det låter rimligt, tackar för svaret!

  Hoppas i någon form att vi som inte äger vår bostad idag kommer se en sjunkande marknad över tid de närmsta 5-10 åren. En gång i tiden sjönk priserna i Köpenhamn med 40% på en relativt kort period. Detta scenario skulle gagna oss väl och inte behöva känna att bankernas hårda krav är ett stort motstånd om lånesummorna inte blir så stora

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Väldigt svårt att spekulera i. Kraven som de flesta banker har är ju inte så jättehårda egentligen, men i kombination med priserna i storstäderna så kan ju inte alla välja och vraka på Bostadsmarknaden direkt. Jag TROR inte att bankerna kommer släppa på sina krav inom rimlig framtid. Möjligtvis att amorteringskraven kan förändras igen.

Priserna har ju redan gått ner 5-10-15% när bostadsbubblan sprack hösten -17.  Så en del av det prisfall du jämför med i Köpenhamn har ju redan skett. Framtida räntenivåer kommer nog att avgöra vad bostäder i attraktiva lägen kostar på lång sikt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-09 klockan 13:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.