Enskild firma eller aktiebolag?
Sök:

Enskild firma eller aktiebolag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

ställde för sedan frågan: Enskild firma eller aktiebolag?

Jag har en enskild firma vid sidan av mina heltidsstudier och kan fakturera runt 15 000 kr varje månad. Har under en tid funderat på om det är bättre att ha ett aktiebolag. Vad finns det för fördelar och nackdelar skulle ni säga?

Och är det någon som vet om en utdelning i ett aktiebolag räknas som en inkomst av CSN. Man får ju bara tjäna en viss summa varje år för att få ta studielån.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Lisa!

Fördelen med aktiebolag är att du kan styra dina inkomster så att dom inte påverkar ditt CSN, så du kan egentligen jobba hur mycket som helst utan att det kommer påverka dina bidrag och lån.

Däremot så påverkar utdelningen din inkomst och du kan därför inte ta ut pengarna som utdelning, däremot det du kan göra är att spara pengarna i bolaget och ta ut dessa i framtiden, under tiden så kan du öppna en KF i bolagets namn och placera pengarna där i väntan på att kunna ta ut dessa i framtiden.

Jag hade absolut skaffat ett AB istället för en enskild firma om du ser uppdraget fortsätta löpa och eventuellt fler uppdrag i framtiden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Låter som kloka argument. Vad är en KF?

  Är det något speciellt jag borde tänka på om jag placerar pengarna som AB? Tänker troligtvis placera dom i fondroboten på Lysa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa Sundqvist
 2. Vit pil

  Pga av corona får vi studenter tjäna obegränsat utan att det påverkar vår CSN i år. Är det bättre att göra utdelning i år och sedan investera pengarna privat eller borde man ha kvar pengarna i aktiebolaget och investera dom där? Tänker att man behöver skatta mer på pengarna om några år när pengarna vuxit och man gör en utdelning i aktiebolaget istället för att de växer i mitt privata sparande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa Sundqvist
 3. Vit pil

  En KF är en Kapitalförsäkring, en kontoform.

  Tyvärr tillhandahåller inte Lysa KF just nu och ISK får du inte ha i ett AB då ISK endast är till för privatpersoner.
  Om du då sparar hos Lysa via AB så blir det Aktie- & fonddepå med 30% vinstskatt.

  Så skulle säga att en KF hos Avanza eller Nordnet är att föredra!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-04 klockan 14:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.