Enstaka stora inköp i budgetmall?
Sök:

Enstaka stora inköp i budgetmall?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MartinP

ställde för sedan frågan: Enstaka stora inköp i budgetmall?

Jag har börjat föra budget över mina kostnader per månad. Och för de månadsvis fasta och löpande utgifter går det bra. Även årsabonnemang som kan ju fördelas över 12 månader.

Men hur gör man bäst med enstaka stora kostnader? Köpte nya sommardäck till bilen. De används ju i många år. Ska jag försöka uppskatta hur länge jag kommer ha dem/bilen och slå ut kostnaden på antalet år. Lägger man dem som en enda post under samma månad, blir det ju väldigt missvisande. Likadant om man köper ny kyl eller andra saker som används och håller många år.

Hur gör ni andra som för bok över kostnader? Jag vill försöka få en så rättvisande bild som möjligt över månadskostnader.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Googla gärna på skillnaden mellan utgift, kostnad och utbetalning. Även om de är utbytbara i vardagsspråk kan det vara nyttigt att känna till att det finns en skillnad och varför. Det du fiskar efter är att omvandla en utbetalning till en kostnad, vilket är ett helt naturligt behov när man försöker få en överblick över ekonomin.

Jag för inte bok över mina kostnader, men ett sätt att komma runt det är att skapa ett konto för bilkostnader, ett konto för bostadsreparationer osv. Uppskatta vilka utgifter du kommer ha för respektive konto över ett antal år. Månadsspara en lämplig fast summa till varje konto.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ursäkta, jag var nog lite otydlig.

  Jag sparar inte till något, ville bara kolla hur mycket jag gör av med per månad. Har en excel där jag har alla månaderna bredvid varandra. Sedan har jag gjort kategorier som jag gör delsummor på. Till sist längst ner en totalsumma för månaden.

  Men ett riktigt dyrt inköp som jag använder månader/år framöver borde ju rimligtvis avspegla sig i övriga månaders kostnader också.

  Så vad gör ni som för bok över era kostnader? Låter ni det dyra inköpet ligga under den månaden ni köpte det eller slår ni ut det på flera månader? Och hur gör man bäst om man inte vet hur länge man ska använda den köpta saker. Egentligen är det ju likadant med mindre summor för saker man köpt och som man fortsätter använda månad efter månad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP
 2. Vit pil

  För inte heller bok, men du skulle kunna lägga alla dessa kostnader i en egen spalt och i slutet av året slå ut alla dessa större kostnader på 12 månader? Tycker det låter mest rimligt iaf.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-05 klockan 13:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.