Era åsikter om den här fördelning på Fonder
Sök:

Era åsikter om den här fördelning på Fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sulan

ställde för sedan frågan: Era åsikter om den här fördelning på Fonder

Hej,

Ganska ny på detta. Hållit på i 2 veckor och har läst mycket här inne på Rikatillsammans om ombalanseringar, robotar och olika varianter på portföljer. Mycket att tänka över! Jag har ett konto på Avanza och prövade på deras Portföljgenerator och undrar vad ni tycker? Jag valde framtidsportföljen och den föreslog:

Global – 30% (SPP Global Plus A och AMF Aktiefond Global)

Sverige – 25% (Spiltan Aktiefond Investmentbolag och SEB Sverige Indexfond)

Tillväxt – 25% (Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära AB och SPP Emerging Markets SRI)

Europa – 10% (AMF Aktiefond Europa och SPP Aktiefond Europa)

USA – 10% (SPP Aktiefond USA och Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK)

De hamnar på en snittavgift på 0,38% och 30,93 Utv. 3 år.

Jag vet att fondavgift är viktig av vad jag har läst här så jag ändrade om lite och bytte ut dem dyrare mot billigare.

Så från Globalt tog jag bort båda då de har båda höga avgifter och ersatte dem med: Länsförsäkringar Global Indexnära och DNB Global Indeks A. Sverige lät jag båda vara kvar men ändrade om fördelningen från 25% till 20% (läst här på Rikatillsammans att 20% rekommenderas på Sverige) och lade 5% på Globalt istället. Tillväxt tog jag bort båda och ersatte det med bara en fond: Avanza Emerging Markets. Europa så behöll jag bra SPP Aktiefond Europa. USA behöll jag båda.

Min snittavgift ändrades till 0,25% och 25,86% Utv. 3 år.

Är detta en bra fördelning (Globalt, Sverige, Tillväxt, Europa och USA) som Avanza portföljgeneratorn föreslår? Borde jag även ändra om fonderna från de som ursprungligen föreslogs eller behålla det ursprungliga eller ändra om till någon annan fond?

Prövade även att se vad Avanza Auto 6 föreslog för det mesta helt andra fonder, och här känner mig jag mycket mer obekväm att satsa på då jag har inte sett så många som pratat om dem.. Antar att Lysa kommer kommer föreslå något snarlikt.

SPP Aktiefond Europa – 10,3%

SPP Aktiefond Sverige – 3,6%

SPP Aktiefond USA – 18,4%

Swedbank Robur Access Europa – 10,4%

Swedbank Robur Access Japan – 8,6%

Swedbank Robur Access Sverige – 3,6%

Swedbank Robur Access USA – 18,4%

Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige  – 3,9%

Öhman Etik Emerging Markets – 14,0%

Öhman Etik Index Pacific – 5,3%

Handelsbankens Råvarufond – 3,4%

Tack för att ni tar er tid!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker det låter rimligt, så som du själv har tagit fram. Däremot kan det vara bra att gå igenom de fonder du har ”två” av. Om de är indexfonder så följer dom ju troligtvis samma index och är nästintill identiska. Då skulle jag för enkelhetens skull bara välja en utav dom. Exempelvis bara välja en globalfond. För om dom är identiska så sprider du ju inte riskerna alls utan köper två av samma. Dessutom får du ju ner avgiften en aning om du bara väljer den billigaste. Personligen så tror jag på tillväxtmarknader och tycker du har valt en bra fond där, men jag skulle själv skalat ner positionen där lite. Men det är ju smaksak och vad man tror på samt hur lång sparhorisont man har :)

//Drojn

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-02 klockan 19:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.