Era åsikter om min första fondportfölj =)
Sök:

Era åsikter om min första fondportfölj =)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Era åsikter om min första fondportfölj =)

Hej, Tack för en fantastisk blogg. Jag har aldrig sparat i fonder men har nu en del kontanter att lägga undan fram tills 2027. Detta är min första portfölj och jag hade hoppats på att få era åsikter om upplägget. Jag kommer månadsspara 8000,- i detta upplägget.

Globala 50%
-Länsförsäkringar Global Indexnära 20%
-Avanza Auto 6 10%
-SPP Aktiefond Global 20%

Sverige 15%
-Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5%
-PLUS Småbolag Sverige Index 5%
-SPP Sverige Plus A 5%

Asien 10%
-Swedbank Robur Access Asien 5%
-Länsförsäkringar Japan Indexnära 5%

Tillväxt 5%
-Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 5%

Ny teknik 5%
-Swedbank Robur Ny Teknik 5%

Övrigt 15%
-Swedbank Robur Access Mix 10%
-Spiltan Räntefond Sverige 5%

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

I det stora ser det väldigt bra ut, främst fonder med låga avgifter! Ett par saker jag vill kolla så du har koll på:

Swedbank Robur Ny Teknik är en aktivt förvaltad fond och har lite högre avgift, så vill du ha den får du kanske hålla lite koll så att den presterar bra även i framtiden och är värd avgiften.

Swedbank Robur Access Mix är en blandfond, 50% aktier med över 90% svenska bolag och 50% räntor. Du har redan Sverigeexponering i portföljen och vill du ha mer räntor kan du kika på t.ex. en obligationsfond (långa räntor, Spiltan som du har innehåller korta räntor). Exempel på obligationsfonder är t.ex. AMF Räntefond lång och Öhman Realobligationsfond.

Lycka till med sparandet, kul att du satt ihop din första portfölj!

Vänligen

Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack, vad bra att du sade det för jag hade missat att det va så stor del svenska bolag i Swedbank Robur Access Mixs aktiedel. Den tog jag med för att den hade just 50% räntor.

  Jag tar nog bort Swedbank Robur Access Mix på grund av detta och fördelar 5% av de 10% på långa räntor (AMF eller Öhman), sedan lägger jag 5% extra i LF tillväxt.

  En fråga då; Om jag ska ha 10% i Räntor (efter att jag höjt LF tillväxt med 5%), hur tycker du jag ska fördela det då? 5%korta och 5% långa eller 10% på korta/långa?

  Tack för återkopplingen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 2. Vit pil

  Hej igen! I grundportfölj så rekommenderas ofta att man har både och, i detta fall 5% långa och 5% korta om det är 10% som ska fördelas. De gynnas av olika saker så blir riskspridning att ha lite av både och. Bara kul om man kan hjälpa lite!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-28 klockan 12:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.