Era åsikter om min första fondportfölj
Sök:

Era åsikter om min första fondportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Era åsikter om min första fondportfölj

Hallå allihopa! :)

Har skummat igenom Herr och Fru Bolmesons sida några dagar nu och har fått en enorm inspiration att börja lägga undan lite pengar och spara.

Bara för att göra det klart så har jag självklart undanlagt budget på ett lättillgängligt sparkonto som motsvarar ungefär dubbla summan av min månadslön.

Jag har nu lagt ihop en fondportfölj som jag till en början tänkte sätta in 10 000 för att sedan föra in mellan 2-2500 kr varje månad med en ambition att detta skall bli den heliga ”pengamaskinen” efter några år.
Jag vill ha era åsikter om denna portfölj- om ni skulle ändra någonting eller om det är någonting ni står tveksam till, jag är en novis så behöver all feedback jag bara kan! :)

Nordnet Superfonden Sverige = 5%

Länsförsäkringar Global indexnära = 30%

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära A = 5%

Spiltan Räntefond Sverige = 5%

SEB Sverige Indexfond = 5%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag = 10%
    

 SPP Aktiefond Global A = 30%

 Swedbank Robur Access Asien = 5%

 Öhman Realobligationsfond = 5%

Samtliga tänkte inhandlas på Nordnet, ett och samma konto på ett ISK.
Är 25 år med stadig månadsinkomst om det är av intresse!

Allt hjälp eller kritik uppskattas, må gott!
<3
MVH Sara

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag vet att Jan i rekommenderar portföljen med 7-10 fonder. Själv har jag med åren börjat uppskatta mer översiktliga portföljer, med färre fonder. När jag tittat på ovanstående ser jag att tre fonder står för 70% och resterande sex fonder utgör 30 % (5% var).

5% Nordnet Superfonden Sverige och 5% SEB Sverige Indexfond tycker jag, även om de har olika inriktning, kan slås samman till en pott. Utifrån att Jan listar SEB Sverige Indexfond som en av årets bästa fonder skulle jag lägga alla 10% direkt i den. (Sen kompletterar du med 10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag, som också har Sverigefokus, vilket jag gillar.)

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära A och Swedbank Robur Access Asien tillhör båda kategorin ”spännande marknader”. Här kan jag tänkta mig att man vill följa bådas utveckling. Men gillar du idén med en mer slimmad portfölj så är det inte fel att slå samman dessa till en pott. (Jan har Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära överst i listan ”De bästa Asien- och Tillväxtmarknadsfonderna 2018”.)

Lägger vi utvecklingsdiagrammen för Länsförsäkringar Global indexnära och SPP Aktiefond Global A ovanpå varandra, från sommaren 2013 (när LF lanserade sin fond) fram till idag, ser vi hur nära de följt varandra över tid. Länsförsäkringar har ett försprång på någon procentenhet. Även här skulle jag ser en gemensam pott, förslagsvis 60% Länsförsäkringar Global indexnära.

Lägger vi istället diagrammen för Spiltan Räntefond Sverige och Öhman Realobligationsfond, som båda klassas till räntesegmentet, ovanpå varandra ser vi desto större skillnader. Jag har kört med Spiltans variant i många år och är inte alls bekant med Öhmans fond, men jag kan se att de beter sig helt olika. Här vet jag också att AMF Räntefond Lång (som du inte har med i listan) också är ett alternativ. Jan har Spiltans och AMFs två fonder som årets favoriter.

Baserat på ovanstående hade jag satt ihop en portfölj motsvarande:

 • 10% SEB Sverige Indexfond
 • 10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • 10% Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära A
 • 60% Länsförsäkringar Global indexnära
 • 10% Spiltan räntefond Sverige

(Efter att ha sammanställt punktlistan ovan tittade jag tillbaka på Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder, varianten med fyra fonder, och insåg att bortsett från 10% Sverige så är portföljen spot on!)

Lycka till med sparandet!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Otroligt bra sammanfattat tusen tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara
 2. Vit pil

  Då återstår en till novisfråga, vad är fördelen med att ha denna slimmade portfölj som du precis rekommenderade? :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara
 3. Vit pil

  Jag gillar överblicken. Det är lättare att följa med, om man tycker det är intressant. Och hittar man någon specialfond man vill komplettera med får man 5+1 istället för 9+1. Om du vill bredda dig framöver så finns alltid möjligheten. En fondportfölj är inte skriven i sten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias P

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-16 klockan 17:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.