Era bästa spartips
Sök:

Era bästa spartips

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alexander

ställde för sedan frågan: Era bästa spartips

Hej,

Jag har satt ett ambitiöst sparmål varje månad och behöver era bästa spartips. Jag har koll på de ”vanligaste” tipsen (omförhandla alla avtal årligen, sparkonto med ränta, lunchlåda, resa kollektivt etc) men är helt övertygad det finns några riktiga guldkorn där ute som jag missat.

Mvh

Alexander

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om jag skulle säga ett som berör de flesta, går i linje med bloggens principer så skulle det vara:

Byt till AP7 Såfa i ditt PPM-sparande

Tråkigt, men kommer nog göra mest impact i förhållande till arbetsinsats och energi.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej. Bästa sättet att spara pengar är kunskap. Ju mer du lär dig göra själv och slipper betala andra dyrt för att göra saker åt dig

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Att rekommendera någon att gå ut fack och a-kassa för att kunna spara mer i dessa tider känns sådär. Sitter du inte på en supersäker anställning hade jag inte gått ur något av dem. Bjuder på en klassiker nedan.

”jag är emot fackföreningar. Därför är jag också motståndare till alla förbättringar som uppnåtts av fackföreningarna under gångna år. Jag vill inte ha någon utbetald semester, ingen sjukledighet, inga löneförhöjningar, ingen pension, ingen sjukförsäkring, inga andra sociala tryggheter, ingen övertidsersättning eller skydd mot godtycklig uppsägning.

Dessutom avstår jag alla försöka att bibehålla dessa framförhandlade rättigheter, ej heller är jag intresserad av alla förbättringar som i framtiden uppnås i fackliga förhandlingar med arbetsgivaren.”

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nu är jag också med i facket framförallt för att de är en billig inkomstförsäkring och att hjälpa de som kan bli trakasserade i arbetet eller liknande (ensam är inte starkt osv).

  Att däremot säga att de är facket som ordnat alla dessa delar är lite att ta i också. Ja de har förhandlat fram dem men de är ju inte så att inget av de hade funnits om de inte gjort de. Finns flera länder som inte alls har en så stark fackrörelse som har flera av dessa delar i någon form eller annan. Är man eftertraktad och har kunskaper som har ett värde för ett företag så kommer man självklart bli erbjuden dessa och förmodligen mer därtill, förutsatt att du har kunskaper över medelvärdet (för de är väl medelvärdet som facket kan på sin höjd förhandla sig till?).

  Sen kan jag även tycka att dagens fack har fått för sig att de har ett egenvärde att bara finnas och tappat detta att de finns där för medlemmarna. Litegrann som många företags IT support tror att de har ett egensyfte och inte är där för att just laga datorer på arbetsplatsen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jimmy
 2. Vit pil

  Medlemmarna är ju facket. Många är inte med för de får samma sak som medlemmarna ändå. Men mycket arbete sker i bakgrunden som inte medlemmen ser. Sen är ju olika fack på olika arbetsplatser mer eller mindre intresserade av att göra det där lilla extra.

  Jag tror att klädfabriken i Indien hade sett annorlunda ut om det fanns en stark facklig rörelse.

  Om facken försvinner behövs inga kollektivavtal och arbetsgivaren kan lätt ta bort pensionsavsättningar eller betald semester.

  Så gör vi här, passar det inte, byt jobb

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Alexander!

I mitt tycke är den största vinsten du kan göra att få ner dina fasta utgifter. Dina rörliga utgifter kan du alltid påverka genom att dagligen aktivt välja vad du lägger (eller inte lägger) dina pengar på.

Fackförbund, A-kassa och ett eventuellt medlemskap i svenska kyrkan är exempel på fasta utgifter som är värda att reflektera över. Vad är det du faktiskt får ut av de 5 000-10 000 kronor som årligen går till detta?

Ett annat tips är att säga upp tjänster och abonnemang, oavsett om du är nöjd med dem eller inte. Merparten av de företag som är på väg att förlora dig som kund kommer innan din uppsägningstid gått ut att kontakta dig med ett erbjudande om bättre pris, gratismånader eller andra typer av förmåner.

Har du flera lån är kan du höra dig för om det är möjligt att få de lånen med den lägsta räntan amorteringsfria så att du fortast möjligt kan betala av det lånet som kostar dig mest.

Tipsen är hämtade från Allapengar.se

MVH
Jesper

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att månadsspara, som du antagligen redan är inne på, tycker jag är det primära. Och att sätta det sparandet först, dvs det är inte ”valbart” utan direkt när lönen kommer överförs summan till ISK och köps fonder för.

Sen är det mycket individuellt vart var och en hittar sitt bästa sätt att spara in. En kan sluta snusa, en annan byta bil mot cykel och en tredje kan bli bättre på att göra matlådor och så vidare.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-11 klockan 20:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.