Erbjudande om nyemission i VNV Global -Hjälp!
Sök:

Erbjudande om nyemission i VNV Global -Hjälp!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anton

ställde för sedan frågan: Erbjudande om nyemission i VNV Global -Hjälp!

Hej!

Jag äger investeringsbolaget VNV Global i min lekportfölj och nu har jag fått ett erbjudande att vara med i deras nyemission. Skriver till er om hjälp då jag inte riktigt förstår hur jag ska göra och huruvida det är ett bra erbjudande.

Jag har fått tilldelat något som kallas ”uniträtter” i min depå, lika många uniträtter som jag har aktier i bolaget. 5 uniträtter tecknar 1 unit. Det står också att jag har möjlighet att teckna extra units utan unitsrätter. Priset för nyemissions aktier är 55 kr. Aktien står idag, 9/7, i 68kr. Det står att de unitsrätter jag väljer att inte använda kommer bolaget att sälja.

Det som ska sägas är att jag gillar bolaget och investeringsbolag överlag. Jag kommer vara aktieägare på lång sikt, 10 år minimum, och fortsätta köpa när det är bra substansrabatt.

Frågorna:

  1. Ska jag använda mina unitsrätter för att teckna units?
  2. Ska jag teckna extra units utan unitsrätter?
  3. Vad är fördelen med detta erbjudandet istället för att bara köpa aktien vid ett senare tillfälle?

Vad det kokar ner till egentligen är: Är detta en bra deal? Om jag gillar bolaget och kommer fortsätta köpa aktien i framtiden, får jag mer för pengarna nu?

Säg till om det är någon mer info som behövs eller om något var oklart.

Tacksam för svar ifrån ett grymt community.

Mvh Anton

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anton!

Ibland gör bolagen det väldigt krångligt när man börjar blanda in units osv.
Men ska försöka besvara dina frågor så bra det går!

1. Om du vill vara med och ”försvara” din del av bolaget så måste du teckna via dina uniträtter, på det sättet så investerar du mer pengar i bolaget som bolaget kan använda till investeringar. Du försvarar då din del av bolaget men har en större andel pengar i just det bolaget, så du får då kolla hur mycket du vill ha investerat i just det bolaget. Men skulle du inte vilja ha mer pengar i just det bolaget så brukar det vara värt att teckna i emissionen och sedan sälja efter. Men detta får man räkna på.

2. Att teckna units utan unitsrätter är mer ekonomiskt än att använda uniträtter, detta eftersom uniträtterna kostar pengar och får du då units utan att behöva använda rätterna så tjänar du på det. Problemet här är att om alla uniträtter används så kommer ingen få tilldelning genom att teckna utan uniträtter.

3. Fördelen med erbjudandet är att du har rätten att teckna nya aktier till ett förutbestämt pris, om det förutbestämda priset + priset för uniträtterna är lägre än aktiekursen vid nuvarande läge så är det mer värt att teckna i nyemissionen.

Hoppas detta besvarade dina frågor!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-09 klockan 09:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.