Ersätta guld med "råvaror"
Sök:

Ersätta guld med ”råvaror”

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Ersätta guld med ”råvaror”

Hej,

Jag har undersökt möjligheterna att efter Harry Browne/Ray Dalios logik sätta ihop en permanent/allväders portfölj.

Problemet med guld och långa räntor uppstår då som du skrivit en del om pga valutor.

Alternativet att växla allt till dollar eller chf slog mig, men med tanke på att man vill köra flera instättningar över tid gör det alternativet komplicerat.

Jag har istället försökt inrikta mig på att komma åt den amerikanska marknaden dvs kanske inte handla i dollar men handla valuta säkrade fonder i sek, det blir en del extra avgifter men det verkar som att det går att komma undan ganska hyffsat.

Förutom på just guld sidan, där jag ser det som osannolik att man skulle hitta en fond eller etf som var valuta säkrad och som bara innehåller guld. Däremot skulle det kunna finnas ”råvarufonder”.

Jag fick då iden att köra 25% ”commodities” istället för guld i en permanent portfölj(25%*4) genom att titta på all-väders portföljen som innehåller 7,5 % av både guld och ”commodities” på Portfoliocharts.com.

Ide med guldet tolkar jag som att man vill komma bort från inflation som kan slå hårt mot ”fiat money”. Borde inte då en råvarufond ha samma effekt och dynamik i en portfölj?

Såklart skulle det bero på vilka råvaror som skulle behövas i så fall och det kan ju bli följdfrågan.

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Mitt råd: Låt bli.
Råvaror har en förväntad avkastning på 0%. De kan fungera som en diversifier, men det förutsätter att du vet vad du gör. Att spekulera i oväntad inflation kan visa sig vara en mycket dålig affär.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Är det inte inflation man ”spekulerar” om eller snarare garderar sig mot via guldet i Brownes portfölj?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Är det inte lättare att läsa om det själv? Jag säger det för att sådana extraordinära portföljer är utanför mainstream. Du ska förstå vad du investerar i. Gör du inte det, tycker jag du ska låta bli helt och hållet.

  För mig är portföljen helt oförståelig. 1/4 guld, 1/4 cash, 1/4 långa obligationer och 1/4 aktier. 50% av portföljen har ingen förväntad avkastning. Kanske 75% eftersom bullmarknaden för obligationer är över.

  Talar vi om guld specifikt är det ett innehav med extremt hög volatilitet och usel spread. Vill du räkna på förhållanden mellan guld och råvaror finns index att hämta hos Handelsbanken. T.ex. SHB Commodity index och SHB Gold.

  https://borsrum.handelsbanken.se/Handelsbankens-Index/Ravaruindex/

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du behöver inte valutsäkra en guldfond, trots att den handlas i utrikisk valuta. Det underliggande guldet sätter värdet. Om dollarn sjunker i värde får du färre kronor per dollar, men samtidigt så får du fler dollar per guld. De tar ut varandra.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det slog mig aldrig, tack! Ska tänka igenom hur det påverkar ombalasering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Hur tänker du förresten kring hur man ska köpa/ombalansera om man köper guld via Bullionvault? Jag behöver inte uppfinna hjulet om du redan har gjort det.

  Som jag förstår det äger man guldet och inget annat i Bullionvault och det blir väl nån slags omräkning av defacto ”sek värde” via växelkurser, dvs att ditt guld hos Bullionvault är inte exakt värt sek priset på guld utan man tappar en del i växling från valutan man väljer att köpa/sälja via.

  Hur tänker du att man ska förhålla sig till köp/sälj/ombalasering via Bullionvault på ett nyktert sätt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 3. Vit pil

  Jag äger inget guld så jag kan tyvärr inte hjälpa dig 🙂

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-31 klockan 08:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.