Ersätter amortering något i portföljen?
Sök:

Ersätter amortering något i portföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias Hallberg

ställde för sedan frågan: Ersätter amortering något i portföljen?

Jag lägger 1400kr i månaden på amortering. Eftersom det är ett slags sparande känns det som det borde räknas in, kan man ersätta något i portföljen med detta sparande, tex korta räntefonder?

Då jag sparar ytterligare 1400 per månad så blir det väl fel om jag även lägger en del av detta i samma korg som amorteringen?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Är det inte så att amortering ersätter hela din portfölj och inte bara en specifik del?

Oavsett om du kör 90/10, 60/40, osv på ditt investeringskapital. Pengar som du använder för att amortera kan du inte använda för att investera. Hade du valt att inte amortera 1400 och istället investera pengarna så hade du förmodligen sparat hela summan av 2800 sek och sedan fördelat de enligt din riskprofil mellan ränte- och aktierfonder

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Säg att jag vill köra 50/50, om jag lägger 1400 på amortering ska då de 1400 jag sparar från lönen läggas helt på aktiefonder?

  Om jag kör 50/50 på mitt lönesparande kommer det ju totalt bli 75/25, 50% motsvarande räntefonder som är amortering, 25% räntefonder och 25% aktiefonder, om man nu ska se det som en helhet, då blir det ju inte den riskprofil jag vill ha.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 2. Vit pil

  Jag tycker det är fel att ersätta räntefonder med amortering, du har inte tillgång till pengarna eftersom du låser dom i boendet. Så om du skulle behöva pengar, som att t.ex när du behöver plocka pengar från en mellanrisk, så går dom inte att plocka ut då dom är satta i boendet.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Så värst låsta är väl inte pengarna i boendet? Lånet går att utökas igen om det skulle behövas, i alla fall om man har amorterat ner det en bit.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas
 4. Vit pil

  Fast det är väldigt mycket omständigare att utöka lånet än att flytta över från ett ISK?

  Ifall att du skulle förlora jobbet och har behov av pengar den närmsta tiden, då kanske banken inte är så sugen på att utöka ett lån till någon som inte har en inkomst. Kanske något att ta i beaktning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tycker att det är som ett räntesparande. Jag har faktiskt svårt att se vitsen med att köpa räntefonder om man har samtidigt har lån; den förväntade avkastningen på en räntefond är knappast högre än bolåneräntan (i alla fall inte korträntefonder), samtidigt som risken är högre.

Den utgångspunkten hade jag haft i ditt läge i alla fall.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag delar helt din åsikt, bytte från korta räntor och obligationer och satte in den summan av mitt månadssparande som extra amortering på huslånet. Garanterat bättre utfall i nuvarande ränteläge.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim Eriksson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

dock så är hela ens allmänna pension placerad i något som skulle kunna likna en räntefond.

Det gör att jag vågar ta ”mycket” hög risk i mitt privata sparande då den totala risken ändå inte blir särskilt hög.

Ligger tyvärr en bit back och mitt privata sparande är bara ca 1/3 av vad jag har totalt i allmän, PPM och tjänstepension hitintills

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för intressanta svar, verkar finnas olika synpunkter. Vore bra att kunna sammanställa detta på något enkelt sätt, inklusive bolån, allmän pension etc. Jag tror det skulle minska risken för panik vid börsnedgång om man såg att på totalen ligger man fortfarande bra till.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-08 klockan 08:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.