Etf
Sök:

Etf

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Birgitta

ställde för sedan frågan: Etf

Hej!Nordnet går ut med att man kan månadsspara i etf:er. Jag har fundering att bygga upp en portfölj med några etf:er och månadsspara 500,- i varje eller är det bättre eller billigare att ta en indexfond?MVHBirgitta

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du ska absolut inte månadsspara i ETFer eftersom du betalar courtage för varje affär du gör.

månadsspara i fonder som inte har några köp och säljavgifter sen kan du eventuellt omplacera till en ETF en gång per år och betala ETT courtage.

vissa ETFer har lägre förvaltningskostnader än fonder men den kostnaden kan lätt ätas upp av courtaget om man inte är försiktig. Är du en person som går in och ut ur fonder flera gånger under året så håll dig borta från ETFer.

Även om du vet att du inte kommer sälja på väldigt lång tid, så kan det dyka upp en bättre ETF som gör att du vill sälja tidigare än du hade tänkt.

 

från småspararguiden
”Om vi bara tar hänsyn till courtaget och säger att courtaget är 0,25% vardera för att köpa och sälja så tar det 5 år innan du har betalat så mycket i avgift om du har pengarna på vår favoritfond Avanza Global.”

 

dvs säljer du inom 5 år så förlorar du på det i just detta exemplet. och det är 5 år från varje KÖP, glöm inte det om du köper mer än 1 gång. 5 år är lång tid, varje år gör vi små justeringar i portföljerna, det kommer inte du kunna göra.

 

det kan vara bra om man kan räkna på det och vet lite gran vad man gör. men generellt bör man nog undvika ETF för man lär göra bort sig

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nordnet erbjuder courtagefritt köp om man vill månadsspara i ETF:er.
  Detta gäller för max 4 fonder vilket är tillräckligt i många fall.
  Dock är det courtage på sälj av fonderna.

  Så med lång sparhorisont där man endast köper kan man absolut månadsspara i ETF:er hos Nordnet.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
 2. Vit pil

  Gäller det alla börshandlade fonderna eller bara ett särskilt urval, så var det innan nämligen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Det stämmer Jan.
  Urvalet är begränsat, men sist jag skummade igenom listan så såg det bra ut för att kunna sätta ihop en bred och billig portfölj. Alternativ som globalt, asien/tillväxt,Europa, Sverige, svenska småbolag med mera finns på listan.
  Jag tänker att eftersom det gäller max 4 fonder så kan man ändå inte nörda ner sig så mycket och därför är utbudet fullt tillräckligt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-14 klockan 00:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.