ETF-fonder
Sök:

ETF-fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christina

ställde för sedan frågan: ETF-fonder

Hej, tack för en bra blogg!

Jag skulle gärna vilja att ni gör ett avsnitt som handlar om att köpa ETF-fonder, framförallt räntefonder.

 • När är de bra?
 • Vad skiljer dem från vanliga fonder?
 • Hur fungerar hävstången?
 • Hur handlar man på bästa sätt för att courtage-kostnaden ska bli så låg som möjligt?
 • Vad bör man tänka på när det gäller valutarisken på ETF räntefonder?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det finns bara en ETF med obligationer i Sverige:

Xact Obligation

Den handlas som aktie på Stockholmsbörsen. Den har ingen hävstång.

Valutarisken är samma som hos vanliga fonder.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns inget speciellt med ETF-fonder. De är i stort sett som vanliga fonder med den skillnaden att de handlas i realtid på börsen, precis på samma sätt som aktier. I princip är de som aktier även om i det här fallet är de fonder.

När är de bra? Man får titta på kostnader (oftast väldigt låga), vilket index de följer (kan vara väldigt olika) och jämföra (med vanliga indexfonder).

Om underliggande index är t.ex. i dollar eller euro finns alltid en valutarisk (som med utländska aktier). Om man köper utländska ETF:s med årlig utdelning kan det vara fördelaktigt att ha dem på KF istället pga. källskatten (som med utländska aktier). Det är lätt att hitta info om courtage och avgifter hos Avanza och Nordnet.

Hävstångsprodukter är inget som jag kan rekommendera, helt allmänt och särskilt inte för nybörjare, med tanke på att risken ökar markant när man måste både följa och kunna förutspå kursens rörelser. Hela tiden. I mitt tycke är det som vadslagning med höga odds. Det kan vara lockande när kursen går upp och det är alltid lätt att vara efterklok när man tittar i backspegeln.

Det finns mycket info om ETF:s på nätet, man kan börja t.ex. på Wikipedia. Om det är något som är oklart får du gärna återkomma.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Xact Obligation ,verkar vara billigt men courtage på minst 99 kr på varje köp tillkommer samtidigt en säljavgift på minst 99kr,verkar ändå dyrt det finns billigare räntefonder som ger samma avkastning ,sen bli ännu dyrare om man räknar schablonintäkterna som betalas varje år på inkomstdeklaration.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 2. Vit pil

  Hej Erwin!

  Handlar du via Avanza eller Nordnet så är Courtaget på minst 1kr.
  Så om du handlar via någon av dessa så kommer det bli mycket billigare!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-22 klockan 15:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.